Világgazdaság

Húszmilliárdot is kaphat a tizenhat taó-ból kimaradt kiemelt sportág

Elfogadta a kormány annak a 16 kiemelt sportágnak a támogatását, amelyek nem részesülhetnek a társaságiadó-kedvezményből. Az érintett sportági szakszövetségek az idén összesen 15-20 milliárd forintot kaphatnak.

Elfogadta a kormány az egyes kiemelt sportágak sportfejlesztési elképzeléseinek és igényeinek támogatását – ismertette a kabinet döntését a kormányszóvivő. Giró-Szász András elmondta, hogy az erőforrás-minisztérium sportért és ifjúságért felelős államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Nemzeti Sportközpontok részvételével alakult koordinációs munkacsoport egyeztetett az érintett sportági szakszövetségekkel, valamint felkérte a MOB-ot a fejlesztési irányok kialakítására. Ennek tartalma a 16 kiemelt sportág sportfejlesztési koncepciói és azok végrehajtásához kapcsolódó feladatok finanszírozási feltételeinek biztosítása, valamint a támogatások felhasználásának és ellenőrzésének, továbbá az érintett sportágak 2014-2020-ig tartó elképzeléseinek ismertetése.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég közölte, hogy hamarosan megszületik a kormánydöntés a 16 sportági szakszövetséggel kötendő megállapodásról, amelyek tartalmazzák a létesítmények és az utánpótlás-nevelés támogatását is. Ebbe a körbe az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársportok, a korcsolya, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a tenisz, a torna, az úszás és a vívás tartozik majd.

A kormány még tavaly októberben jelentette be, hogy 2013-ban 14 sportági szakszövetség részesül majd közvetlen állami támogatásban, az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a torna, az úszás és a vívás ugyanis nem jut hozzá a taó-ból befolyó összegekhez.

Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a a kiemelt sportágak 15-20 milliárd forint közötti összeget kaphatnak még az idén.

Korábban megírtuk, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 480 millió forintot fordítanak a kiemelt sportágak adósságkonszolidációjának támogatására . Az Orbán Viktor által aláírt kormányrendeletben, a Magyar Közlönyben megjelentek szerint így a Magyar Asztalitenisz Szövetség 48,344 millió, a Magyar Atlétikai Szövetség 59,048 millió, a Magyar Birkózó Szövetség 14,021 millió, a Magyar Evezős Szövetség 95,223 millió, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség 43,185 millió, a Magyar Röplabda Szövetség 74,157 millió, a Magyar Úszó Szövetség 50,894 millió, míg a Magyar Vívó Szövetség 55,110 millió forintot kap.  A Magyar Olimpiai Bizottság a sportági szakszövetségek adósságkonszolidációjának felmérésével kapcsolatos költségeire 40,018 millió forint összegben részesül.

További 760 millió forintot csoportosítottak át az egyes idei hazai rendezésű sportesemények, valamint kiemelt sportszövetségek szakmai többletfeladatainak támogatására. A tétel a Versenysport támogatása jogcímcsoportban, valamint az olimpiai mozgalommal összefüggő, valamint egyéb a sport stratégiai fejlesztését szolgáló feladatok támogatására jogcímcsoportban szerepel.

szakszövetségek MOB úszás öttusa atlétika birkózás támogatás korcsolya Nemzeti Sportközpontok Orbán Viktor kormányfő sportlövészet adósságkonszolidáció kajak-kenu ökölvívás kimelet sportágak cselgáncs Magyar Olimpiai Bizottság evezés asztalitenisz kerékpársportok vívás tenisz röplabda torna