Világgazdaság

Csak a palládium drágul a nemesfémeknél, zuhan az arany és az ezüst

A palládium az egyetlen nemesfém, amelynek árfolyama erősödni tudott az elmúlt évben - közölte a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. A palládium pénteki, 744 dolláros unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) árfolyama több mint 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, ezzel szemben a platina, az arany és az ezüst ára vagy nem emelkedett vagy kevesebbet ér.

A Conclude Zrt. rövid elemzése alapján míg a platina pénteki, 1420 dolláros unciánkénti árfolyama szinte hajszálra megegyezik az egy évvel ezelőttivel, az arany unciája 19 százalékkal alacsonyabban, 1286 dolláron cserélt gazdát. A legnagyobb, 29 százalékos értékvesztést a pénteken 19,49 dollárt érő ezüst szenvedte el.

Az elemzés szerint az arany és az ezüst árfolyamának tavaly október óta tartó zuhanását az idézte elő, hogy megszűnni látszik az ok, ami miatt a befektetők ebbe a két, hagyományos menedékeszközbe tették pénzeszközeiket. Az elemzés arra emlékeztet, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kilátásba helyezte, hogy idén felhagy a 2008 őszétől több menetben végrehajtott mennyiségi lazító programjaival, amelyek keretében eddig mintegy 2500 milliárd dollárt "öntött" a piacra.

A természetben a platinaércekben előforduló, emellett az arannyal együtt ötvözetként megtalálható palládium árfolyamának emelkedése azzal magyarázható, hogy az egyik legritkább elem a Földön, és a kínálata az utóbbi időben szűkült. A világ - Oroszország után - második legnagyobb palládiumkínálatát Dél-Afrika termelői közül ugyanis többen kénytelenek voltak leállni a bérüket rendkívül alacsonynak tartó munkások, bányászok sztrájkja miatt.

Ezzel szemben folyamatosan nő a palládium kereslete, miután ennek a fémnek a beépítése az autók katalizátoraiba, a platinával együtt, kiemelkedően fontos ahhoz, hogy csökkenjen a személygépkocsik károsanyag-kibocsátása, és a palládium más fémekkel gazdaságosan nem helyettesíthető.

Az autóeladások világszerte növekszenek, különösen a feltörekvő országokban, ahol folyamatosan vezetik be a szigorú szén-dioxid-kibocsátási előírásokat. Emiatt a platina és palládium iránti kereslet kiemelkedő az észak-amerikai, a japán és kínai autóiparban - mutat rá a Conclude Zrt. elemzésében.

arany palládium sztrájk szén-dioxid-kibocsátás Oroszország autóipar katalizátor Fed ezüst platina Dél-Afrika Conclude Zrt. platinaércek uncia árfolyam