Világgazdaság

E-útdíj: Némethné még mindig a hackertámadást hibáztatja

Németh Lászlóné még mindig kitart amellett, hogy az e-útdíjrendszer indulásakor, július elsején a rendszer leállását túlterheléses támadás okozhatta, s nem a rendszer hibája. Varju László szerint itt lenne az ideje, hogy beismerni az e-útdíj rendszer akkori működésképtelenségét a hazudozás helyett.

„Mi az igazság az e-útdíjrendszer leállásáról” – kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert írásbeli kérdésben a független Varju László. A Demokratikus Koalíció politikusa arra emlékeztetett, hogy egyes sajtóértesülések szerint az e-útdíjrendszer július 1-i elindítását követő néhány órán belüli leállás a hivatalosan közzétett információval szemben nem túlterheléses támadás következménye volt. Szerinte a rohamtempóban, nem egészen 3 hónap alatt kiépített, nem tesztelt rendszer egyszerűen nem működött, ezért kénytelenek voltak leállítani, hogy legalább a legalapvetőbb hibákat kijavítsák. „Ezt a kényszerszünetet fogták aztán rá az állítólagos hackertámadásra" – írta Varju. A DK politikusa azt is kérdezte, hogy „miért olyan nehéz beismerni egy elkövetett hibát és elnézést kérni érte, hogy inkább az előbb-utóbb lelepleződő hazudozást választják?"

„A megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszerben bekövetkezett július 1-jei leállással kapcsolatban a sajtóban megjelentek tényekkel alá nem támasztott találgatások" – írta válaszában a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné szerint „ezzel szemben a valós tény az, hogy az éles üzemi indulást követően túlterheléses támadást észleltünk a rendszerben". Szerinte az ügyfelek adatainak védelme és biztonsága tette szükségessé az üzemszünet elrendelését, amíg az üzemeltető meg nem győződik a műszaki-informatikai háttér biztonságáról. Erre a kapcsolódó törvényi előírások adnak lehetőséget.

Némethné hangsúlyozta, hogy az intézkedést az ügyfelek biztonsága indokolta, sem akkor nem állt és továbbra sem áll fenn olyan műszaki-informatikai probléma, amely a rendszer zavartalan működését tartósan befolyásolná. Az eset körülményeit a túlterheléses támadás miatt megtett feljelentés alapján az illetékes nyomozó hatóság vizsgálja.

hackertámadás németh lászlóné demokratikus koalíció túlterhelés Varju László e-útdíj nemzeti fejlesztési miniszter leállás