Világgazdaság

Antrax: két méter földdel fedték be a dögtemetőt

Két méter vastag földdel fedték be a hatóságok azt a területet, ahol a lépfenében elhullott birkákat elásta a gazda, de így sem lehet többet azon a helyen legeltetni. Újabb megbetegedés, és emberi fertőzés sincs, a nyomozás azonban folyik, a termelőnek valószínűleg büntetéssel kell számolnia. Egy több mint kétszáz birkát tartó jászladányi birkatartó állományában bukkant fel a lépfene szeptember közepén, a helyzetet súlyosbította az is, hogy az állattartó szabályellenesen földelte el elhullott állatait.

Az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző szolgálat szakemberei – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével – a tetemek elásásának helyét több alkalommal hatékony fertőtlenítő szerrel átitatták, majd szeptember 19-én szigorított módon fertőtlenítették és a helyszínt izolálták, megakadályozva ezzel, hogy a – biológiai fegyverként is használt lépfene – kórokozók spórái a környezetbe juthassanak – tudta meg lapunk a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

Az elhullott birkák elásásának helyét – amely a továbbiakban lépfenével fertőzöttnek minősül – a szakemberek mintegy két méter vastag földréteggel fedték, továbbá a terület elkerítése is megtörtént. További problémától nem kell tartani, hiszen a nemzetközi szakirodalomban nem ismert olyan eset, amikor az elásott lépfenés hullákból a lépfene spórák bejutottak volna a talajvízbe és így okoztak volna megbetegedést.
 
Az érintett állattartó hely jelenleg is helyi zárlat alatt áll. A helyi zárlatot legkorábban az az utolsó fertőzési lehetőségektől számított megfigyelési idő – ez a lépfene esetében 20 nap – elteltével lehet feloldani. A helyi zárlat feloldása azonban nem érinti azt rendelkezést, amely értelmében a hullák elásásának helye lépfenével fertőzöttnek minősül. A helyi zárlatot tehát várhatóan október 10-én oldják fel, mivel az állományban utoljára szeptember 20-án volt elhullás, de azon a területen, ahol a gazda a döglött birkákat elásta, továbbra is tilos a legeltetés.

A hatóságnak továbbra sincs tudomása emberi megbetegedésről, figyelembe véve azt eltelt időt, valószínűleg humán fertőzéstől már nem is kell tartani. Ez azért is valószínűíthető, mert szeptember 13-án az állattartónál végzet járványügyi nyomozás során talált mintegy 150 kilónyi fagyasztott élelmiszert, melynek egy része az állományból levágott állatokból származott. Ezért a teljes tételt lefoglalták és megsemmisítették. A további járványügyi nyomozás során sem a település húsboltjaiban, sem a gyanúba került magánháztartásokban végzett ellenőrzések során juhhúst nem találtak a kollégák.
 
A megyei Kormányhivatal illetékes szerve szeptember 19-én tette meg a feljelentést az ügyben, jelenleg a megyei rendőr-főkapitányság folytatja a nyomozást.

 

járvány antrax juh állategészségügy birka lépfene