Világgazdaság

Vége a török marhakeresletnek?

Úgy tűnik, vége a török marhakereskedők által a korábbi években felfuttatott hazai húsmarha-exportnak, Magyarország kivitele ugyanis jelentősen csökken az utóbbi időszakban. A régebben nem túl jelentős hazai húsmarha-tenyésztés az utóbbi években felpörgött a keleti országok kereslete miatt, most azonban újra csökkenőben van.

Magyarország élőmarha kivitele 16 százalékkal, behozatal 31 százalékkal csökkent az idei esztendő első félévében az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). - A nemzetközi piacon értékesített élő szarvasmarha csaknem kétharmada Ausztriába, Törökországba, Görögországba, Oroszországba és Libanonba került. A törökországi több mint 80 százalékkal csökkent, míg a Libanonba szállított mennyiség a tizenháromszorosára nőtt a vizsgált időszakban.

Magyarországra főként Romániából, Hollandiából, Szlovákiából és Németországból érkeztek szállítmányok. A marhahúsexport több mint 4 százalékkal, az csaknem 18 százalékkal csökkent. Magyarország nettó exportőr volt azaz többet vitt ki mint amennyit behozott élő szarvasmarhából és marhahúsból 2013 első félévében.

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 8 százalékkal, a vágótehéné 10 százalékkal, a vágóüszőé 3 százalékkal mérséklődött 2013 augusztusában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A termékpálya további fázisaiban ugyanakkor változatosan alakultak az árak. Míg egyes darabolt termékek ára nőtt, addig többé mérséklődött a megfigyelt időszakban.

A hazai húsmarhák iránt 2010 óta felpezsdült török kereslet, ám ez most alábhagyni látszik. A korábban állat-egészségügyi okokból zárt török piacon tavalyig rendkívül magas marhahúsárak alakultak ki, amelyre válaszul Törökország megnyitotta kapuit a külföldről származó marha előtt.

A muszlim hagyományokkal és rendkívül szigorú állat-egészségügyi előírásokkal rendelkező országban nagy kereslet mutatkozott a marhahúsra, ám az elvárásoknak jószerével csak a magyar és a balti országok állatai feleltek meg. Ennek oka, hogy a hazai állományt nem érinti számos olyan betegség, amely más országok állományában előfordul.

marha húsmarha Törökország export