Világgazdaság

Rigai plázatragédia: lemondott a kormányfő

Szerdán lemondott a lett miniszterelnök. Valdis Dombrovskis döntését a rigai bevásárlóközpontban történt tragédiával indokolta.

A lett kormányfő azt követően jelentette be távozását, hogy szerda reggel másfél órán át konzultált Andris Berzins  államfővel. Részletesen egy szerda esti sajtótájékoztatón kíván beszélni. Több orosz hírügynökség szerint Dombrovskis egyelőre csak annyit közölt, hogy az 54 halálos áldozatot és 29 sérültet követelő plázatargédia után politikai és erkölcsi kötelességének tartotta, hogy távozzon a kormány éléről.

A távozó miniszterelnök azt mondta, a jelen helyzetben új, a parlament által támogatott kormányra is szükség van. Valdis Dombrovskis egyben bocsánatot kért a történtek miatt az ország lakosságától.

A rigai Maxima bevásárló-központban november 21-én történt a tragédia. Beomlott a tető egy része, majd amikor a helyszínre értek a mentőalakulatok, előbb egy fal omlott le, majd újabb helyen szakadt be a tető. A lett államfő akkor 3 napos nemzeti gyászt rendelt el.

Jelenleg még folytatják a túlélők utáni kutatást, bár bejelentették, hogy szinte semmi remény arra, hogy élőket találjanak a romok alatt.

riga Maxima pláza