Világgazdaság

Bizonytalanság a Volán társaságoknál: kinek járhat kedvezményes jegy?

A korábbi évek gyakorlatával ellentétben az idei évre még nem állítottak ki új szabadjegyeket a Volán volt, nyugdíjas dolgozóinak, hanem a tavalyiakat hosszabbították meg. Ezeket azonban nem minden Volán járaton fogadják el. Németh Lászlóné jelezte: a nyugdíjellátásokban történt változások miatt több Volán társaság eltérő álláspontot alakított ki az adókedvezményes díjtalan utazásokkal kapcsolatban. Január végén várható, hogy egységes szabályzat alapján felszámolják az átmeneti megoldásokat. A rendelet szerint minden olyan kedvezményezett, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nyugdíjban részesül, jogosult az adómentes utazási kedvezményre.

„Jár-e nyugdíjas szabadjegy а Volán volt dolgozóinak?” – kérdezte a kormányzatot Szél Bernadett. Az LMP-s országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban a Volán volt dolgozóinak járó nyugdíjas szabadjegyeket korábban évente állította ki а társaság vezetősége. A 2014-es évre nem állítottak ki új szabadjegyeket, hanem а tavalyikat hosszabbították meg. Az ingyenes utazást biztosító szabadjegyeket azok szabálytalan kiállítása miatt azonban érvénytelennek tekintik több Volán járaton is, így а volt dolgozóknak nem jár а kedvezmény. Szél szerint a szabadjegyek meghosszabbítása miatt az állam is elesik az áfa-bevételektől.

„Minden olyan kedvezményezett, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nyugdíjban részesül, jogosult az adómentes utazási kedvezményre” – közölte válaszában Németh Lászlóné. A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában leírta, hogy a Volán társaságok munkavállalói, nyugdíjasai és családtagjaik utazási kedvezményeire való jogosultság kereteit alapvetően egy 2009-es kormányrendelet rögzítette. Ebben meghatározták a lehetséges közlekedési kedvezmények körét, a személyi jövedelemadó alóli mentesség feltételeit. A rendelet a közlekedési kedvezményt és adómentességet a személyszállítási közszolgáltatást végző közlekedési szolgáltató volt munkavállalói közül a társaságok „nyugdíjasai ” részére biztosította. Ennek alapján a juttatást lehetővé tette az öregségi nyugdíjasok, a rokkantsági nyugdíjasok, a korkedvezményes nyugdíjasok és a korengedményes nyugdíjasok számára is.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy 2012. január 1-jétől azonban jelentős változtatások történtek a nyugdíjellátásokban. Több nyugdíjfajta megszűnt, az ellátást sok esetben már nem nyugdíjként folyósítják. Az új helyzet bizonytalanságot eredményezett az említett jogszabály megfelelő értelmezésében. Eltérő álláspontok alakultak ki a közlekedési szoláltatóknál arról, hogy az új körülmények között kik tekinthetők nyugdíjasoknak, kiknek nyújtható továbbra is a kedvezmény, az újonnan „nyugdíjba vonulók” milyen ellátás esetén részesülhetnek a juttatásban. Kérdésként merült fel, hogy az adókedvezményes díjtalan utazások csak a nyugdíjellátásban részesül őket illetik-e meg, vagy azokat is, akiknek korábban nyugdíjat állapítottak meg, de 2012-től más néven kapnak ellátást.

Az álláspontok különbözősége miatt a Volán társaságoknál a juttatások további biztosítása kérdésében eltérő gyakorlatok alakultak ki. Többségük várakozó álláspontra helyezkedett, különböző átmeneti megoldásokat választva, várva a jogszabály olyan módosítását, amely egyöntetű értelmezést és egységes gyakorlatot tesz lehetővé. A kérdéskör tisztázása, a probléma rendezése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal folytatott szakértői egyeztetések során előkészített egy kormányrendeletet. A tavaly decemberben megjelent előírások alapján minden olyan kedvezményezett, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nyugdíjban részesül, jogosult az adómentes utazási kedvezményre. Így Némethné szerint a közlekedési szolgáltatók számára egyértelművé vált, hogy milyen ellátásokban részesülő volt munkavállalóikat juttathatják kedvezményhez. „A Volán társaságok az új jogszabály alapján dolgozzák ki belső szabályozásukat és eljárásukat, amelyekkel előreláthatólag idén január végéig fel tudják számolni az átmeneti megoldásokat” – hangoztatta Némethné.

LMP adómentes németh lászlóné adókedvezményes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Volán társaságok utazás szabadjegy nemzeti fejlesztési miniszter nyugdíjas járat Nemzetgazdasági Minisztérium Szél Bernadett