Világgazdaság

A kellemetlen szájszagot a fogkő is okozhatja

A fogkő látványnak sem kellemes, de más problémákhoz is vezethet. Ínyvérzést, kellemetlen szájízt és szájszagot okozhat. Érdemes tehát e problémákkal fogorvoshoz fordulnunk, még akkor is, ha maga a fogkő esetleg nem is látszik.

A dentális plakk nem más, mint a foglepedék, amelyet a fogak és a szilárd szájképletek (tömések, koronák, hidak, kivehető pótlások) felszínén megtapadó ételmaradványok, baktériumok, hámsejtek, immunsejtek hoznak létre – fejti ki dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa. Ennek az anyagnak mindössze 20 százaléka a szilárd állomány, 70 százalékban baktériumok alkotják. Alapos tisztítás és fogorvosi segítség nélkül a plakk könnyen elmeszesedhet, sárgássá, barnássá, és érdes felületűvé válik, hiszen a nyálban található ásványi anyagok beépülnek a lepedékbe, így „kőszerű” réteget képeznek. Jellemző megtelepedési helye a felső nagyőrlő fogak külső, arc felőli oldala és az alsó frontfogak belső oldala, vagyis a nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemközti felületek.

A megoldás csakis a megfelelő fogorvosi ellátás lehet, amelynek keretében eltávolítják a fogköveket a fogak felszínéről, illetve az íny alól.

Téli ülésszak