Világgazdaság

Dübörög a gyorsjelentési szezon

A múlt hét végéig egy picivel több mint 250 cég, vagyis az S&P 500 index tagjainak körülbelül fele tette közzé a gyorsjelentését. Így érdemes mérleget vonni az eredmények alapján.

Az egy részvényre jutó értékeket tekintve és az index súlyokat is figyelembe véve a profitok 9 százalékkal értékelődtek fel, amely körülbelül 5 százalék pontos meglepetést mutat.

A kedvező meglepetésekre általában pozitív elmozdulással reagáltak a részvények, persze egy csoda sem nem tart örökké, azaz a rövid öröm után az általános hangulat uralta tovább a terepet, amelyet az index jelenlegi étékén is látunk.

A fenti jelenség arra mutat rá, hogy a piac továbbra is ficánkol, és a medve nem ment el végleg aludni. A vállalti eredmények alapvetően nem rosszak, és a pénz is ömlik még a piacokra, igaz, most már kisebb mértékben. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az index több mint 65 százalékot emelkedett másfél év alatt, miközben például a P/E alapján számított értékeltség magasra kúszott, 20-30 százalékkal az elmúlt 8 éves átlagos érték fölé.

Így nem meglepő a jelenlegi korrekció, amely valószínűleg még eltart egy darabig.

A héten is izgulhatunk, hiszen a nagyobb cégek közül a következő napokban teszi közzé a gyorsjelentését a Coca-Cola Enterprises, a Nasdaq, a Walt Disney és a General Motors.

Téli ülésszak