Világgazdaság

Nem elég a tantestületi támogatás az igazgatók kinevezéséhez

Januárban mintegy 190 megbízott igazgató volt az iskolákban, ebben a hónapban több helyen kinevezések lehetnek az oktatási intézményekben. A tanárok felvételéről a Klik dönt, de az igazgatóké maradt a munkáltatói felelősség.

„Februárban már több olyan iskolában is kinevezhetnek iskolaigazgatót, ahol eddig megbízott vezető irányította az intézményt” – nyilatkozta korábban lapunknak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője. Marekné Pintér Aranka elmondta, mintegy 605 intézményben született döntés az intézményvezetői pályázatokról, januárban mintegy 190 helyen dolgozott megbízott igazgató. Az év elején új pályázatokat írtak ki, 50-80-ban meg is kezdődhetett a pályáztatás, ahol februárban már lehet kinevezett igazgató. A Klik vezetője hangsúlyozta: nincs irányítatlan intézmény, általában az iskolaigazgató-helyettesek a működési szabályoknak megfelelően megbízással átveszik az irányítást.

„Az intézményvezetők megbízását az emberi erőforrás miniszter adja ki tantestületnek, ezzel is az igazgatói presztízst akarják emelni” – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Galló Istvánné elmondta, a tantestület véleményét is megkérdezik, de tavaly azt tapasztalták, hogy közel 100-an megfeleltek az intézményvezetői pályázati kiírásnak a tantestület támogatását is élvezve, mégsem őket nevezték ki. A PSZ vezetője úgy véli, ennek az az alapvető oka (ezt szerinte a köznevelési államtitkár korábban kijelentette), hogy a kiválasztásnak az is fontos szempontja volt, a pályázó mennyire azonosult a köznevelési rendszer átalakításával. „Ez egy teljesen új elvárás, mivel a korábbi fenntartó önkormányzatok az innovatív, menedszertípusú szemléletű igazgatókat részesítették előnyben” – mondta Gallóné. Úgy vélte, ha valamilyen alkuk révén nevezte ki az önkormányzat az igazgatót, és a tantestület nem fogadta el személyét, akkor az konfliktusokhoz vezetett.

A tanév elején a köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, hogy 428 köznevelési intézményvezető kinevezéséről döntött, amit nem kellett megindokolnia. Hoffmann Rózsa szerint a 455 kinevezés közül 430 volt egyértelmű, a többinél kellett mérlegelnie. Tavaly volt olyan pályázat ahol plágium gyanúja merült fel, több olyan település volt, ahol tantestület által támogatott igazgató helyett (akár még tüntetések ellenére is) mást neveztek ki.

A tanárok kinevezése is megváltozott. „Az új rendszerben az intézményvezetőktől azt a munkáltatói jogkört is elvették, hogy ő dönthesse el, mely pedagógusokkal szeretnének együtt dolgozni, mivel ezt a járási tankerületi vezető dönti már el. Ugyanakkor a munkáltatói felelősség maradt az igazgatóé” – hangoztatta Gallóné, aki elfogadhatatlannak tartja ezt. A PSZ vezetője szerint kérdéses, hogy milyen emberi vagy munkakapcsolat van az igazgató és a tankerületi vezető között, hogy figyelembe vegyék az intézményvezető kérését.
A Klik vezetője lapunknak elmondta: az általános eljárás szerint az szakmai munkáért felelős iskolaigazgató tesz javaslatot a tanár személyére. A tankerületi igazgatónak azonban joga van olyan döntés hozni az egész tankerület érdekeit figyelembe véve, hogy mondjuk egy máshol is foglalkoztatható két szakos pedagógus vegyenek fel.

Újabb béremelés ősztől
Szeptembertől újabb pedagógus-béremelés várható, átlagosan mintegy 10 ezer forintos nagyságrendben nőnek a keresetek – közölte tegnap a köznevelésért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: szeptemberben átlagosan 34 százalékkal, januárban további 8-10 ezerrel forinttal nőttek a bérek. A tavaly szeptemberi emelés előtt a bruttó jövedelem 130-230 ezer forint volt, ez mostanra 230-310 ezer forintra nőtt, ami eléri az értelmiségi átlagfizetést. Egy 18 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanár tavaly augusztusban 155 ezer forintot keresett, szeptembertől 248 ezer forint lesz a bére.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek