Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Elvonultak a sötét fellegek a Klik fölül

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetését idén 91,5 milliárd forinttal növelte meg a kormány, így az elmúlt nyolc-kilenc hónapban az iskolák finanszírozásával kapcsolatos "ügyek" megszűntek - mondta Palkovics László oktatási államtitkár kedden az Országgyűlésben, hozzátéve: a Kliknek, szemben a februári 17 milliárdos lejárt tartozásállománnyal, ma nincs kifizetetlen számlája.
2016.11.29 Olvasási idő:

Lesújtó jelentés a Klikről: 57 milliárdos hiány, alkalmatlan vezetők

Nem vezetik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), csak irányítják, de azt sem hatékonyan – áll Szabó Balázs miniszteri biztos egy újabb, az Index által nyilvánosságra hozott jelentésében. A dokumentum szerint a gazdálkodási szervezet nem képes ellátni a feladatát. Szabó a 2014-es prognosztizálható, 57 milliárdos költségvetési hiány kialakulásért a Klik elnökét teszi felelőssé. A dokumentum szerint a vezető beosztású munkatársak, – néhány kivételtől eltekintve – nem rendelkeznek olyan képességekkel és készségekkel, melyek szükségesek lennének egy 2300 fős szervezet vezetői pozícióinak betöltéséhez. Becslések szerint a tankerületi igazgatók fele szakmailag nem eléggé felkészült a feladatai ellátására.
2014.02.25 Olvasási idő:

Nem elég a tantestületi támogatás az igazgatók kinevezéséhez

Januárban mintegy 190 megbízott igazgató volt az iskolákban, ebben a hónapban több helyen kinevezések lehetnek az oktatási intézményekben. A tanárok felvételéről a Klik dönt, de az igazgatóké maradt a munkáltatói felelősség.
2014.02.07 Olvasási idő:

A Klik is közreműködik a téli közfoglalkoztatásban

Módosult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról (Klik) szóló kormányrendelet, így a Klik közreműködik az idén indított téli közfoglalkoztatási programban.
2013.12.07 Olvasási idő:

PDSZ: Pitiáner a túlóradíj, csak esetlegesen adható a cafeteria

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökének több kifogása is van a pedagógusokat érintő kollektív szerződés tartalmával. Mendrey László lapunknak elmondta, hogy a többletmunkáért járó bruttó 1100-2300 forintos túlóradíj nevetséges és pitiáner, a cafeteria pedig csak a Klik költségvetésének függvényében adható.
2013.11.25 Olvasási idő:

Hogyan készítették elő az emelt pedagógusbérek kifizetését?

Október elején kapják meg a pedagógusok új besorolásuk alapján az emelt bérüket, minősítésük előkészítése még folyik. Az átsorolásokról új szoftvert fejlesztettek. A köznevelésért felelős államtitkárság újra közölte, hogy nem lesznek pedagógusok elbocsátások.
2013.09.30 Olvasási idő:

Százhatvan iskolában volt sikertelen igazgatói pályázat

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár Szekszárdon közölte, hogy országszerte 160 intézmény esetében volt sikertelen az igazgatói pályázat, ezeket az iskolákat megbízott vezető irányítja majd. Módosították a köznevelési szerződés ötéves időtartamát egytől öt évig terjedő időtartamra, így az egyéves megállapodással, mód nyílt arra, hogy akár egy évre segítsék az intézményeket, miután kimerült a támogatásukra szóló pénzügyi keret.
2013.08.30 Olvasási idő:

Egyezség a hittan finanszírozásáról, a jövő évi cafeteria még homályban

Megegyeztek a hittan finanszírozásáról az egyházakkal, még nem tudni, hogy jövőre lesz-e cafeteria a tanároknak, s szeptemberben felmérik, hogy hol lehet majd szükség az óvodai férőhelyek bővítésére – közölte lapunkkal Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint nagyon fontos a pedagógusok iránti méltányosság, akiknek a megbecsülésében "nem járunk élen", és sokkal többet kellene tenni ezért az ügyért, mint ami eddig történt. Az Együtt-PM szerint meg kell szüntetni „az Orbán-Hoffmann-rezsim rombolását" az oktatásban, és ismét az önkormányzatok, a helyi közösségek kezébe kell adni a közoktatással kapcsolatos döntéshozatalt.
2013.08.22 Olvasási idő:

Ma sem döntöttek az osztálylétszámok emeléséről

Még mindig nem lehet tudni, hogy egyes iskolai körzetekben, ahol túljelentkezés volt, hogyan helyezik el a gyerekeket, mivel ismét elhalasztották a döntést az osztálylétszámok emeléséről.
2013.04.29 Olvasási idő:

Közel kétezer leendő elsősnek keresnek helyet

A tavalyi évnél közel 13 ezernél több gyermek iratkozott be a hét első két napján az állami fenntartású általános iskolák első osztályába. Közel kétezer, az adott körzetben lakó gyermek elhelyezéséről kell gondoskodni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak.
2013.04.11 Olvasási idő: