Világgazdaság

Orbán: akinek nem borja, nem nyalja, 12 ezer exportképes kkv a cél

A mostani és a következő kormánynak is az a célkitűzése, hogy az exportképes kis- és közepes vállalkozások számát a jelenlegi 2 ezerről 12 ezerre növelje - jelentette ki Orbán Viktor szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírgelsén.

A miniszterelnök a Tranzit Food Kft. 600 millió forintos beruházással létrehozott élelmiszeripari továbbfeldolgozó üzemének avatásán elmondta, az Eximbank adatbázisa alapján jelenleg körülbelül 2 ezer olyan kis- és középvállalkozás van Magyarországon, amelyik képes saját terméket és szolgáltatást előállítani és exportként értékesíteni.

A szakemberek szerint a magyar gazdaság akkor áll majd igazán a saját lábán, akkor lesz szinte megrendíthetetlen, akkor lesz versenyképes a nálunk szerencsésebb országokkal is, hogy ha ezeknek a cégeknek a száma 2 ezerről 12 ezerre fog nőni - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: ha ez meglesz - és ehhez már most megvannak a pénzügyi-, finanszírozási és hitelnyújtási keretek - akkor a magyar gazdaság "feldönthetetlenül biztos" lábakon áll majd.

A miniszterelnök, méltatva a fejlesztést megvalósító kacsa- és liba továbbfeldolgozással foglalkozó családi társaságot, kifejtette, nemcsak közgazdasági, hanem "szívbéli okokból" is az a helyes, ha a magyar gazdaság gerincét a magyar kézben lévő vállalkozások adják. Szavai szerint ehhez megvan a természeti háttér, hiszen a magyarok Európa egyik legjobb adottságú földjét örökölték, az éghajlat kiegyensúlyozott, jó a termőtalaj és az ipari szennyezés még mindig rendkívül alacsony.

Ráadásul a mezőgazdasági adottságokkal párosul az évszázadok alatt kifejlesztett gazdálkodási kultúra, a birtokgondozás ösztöne és szakismerete, röviden tehát, a magyarok általában jó gazdák - rögzítette Orbán Viktor.

A kis- és középvállalkozásoknak különösképpen szükségük van egy jól működő, bátor és nemzetileg elkötelezett kormányra - folytatta -, mivel a mai magyar gazdálkodás feltételeit nem kizárólag Budapesten alakítják, számos előírás, törvény és szabály Brüsszelben születik. Orbán Viktor aláhúzta, egyáltalán nem mindegy, milyen lelkületű, összetételű, gondolkodásmódú emberekből áll a kormányzat, azaz "tudja-e mi a dolga, tudja-e mit kell tennie a nagy európai uniós csatákban".

A miniszterelnök ugyanakkor emlékeztette az ünnepség résztvevőit, a kormányzat "óriási harcokat" vívott bizonyos gazdasági kérdésekben, így például a baromfiágazat támogatásának megvédése érdekében.

Az eredmény az lett, hogy 2018 december végéig engedélyezték Magyarország számára az állatjóléti támogatások fenntartását, a baromi esetében ez az erre a célra fordítható támogatások megduplázását és 8 milliárd forintra emelését jelentette - ismertette Orbán Viktor. A kormányfő a félreértések eloszlatása érdekében leszögezte, "nem az ellen harcolunk, hanem a magyar emberek érdekeiért harcolunk az unióban".

"Aki ezt nem érti, annak csak annyit mondanék, hogy akinek nem borja, nem nyalja" - fűzte hozzá Orbán Viktor. Jó tudni - mondta -, hogy saját magunk helyett egyetlen európai nemzet sem fogja megvédeni a magyarok érdekeit.

A miniszterelnök beszédében arról is szólt, a következő hét évben jelentősen megváltozik a gazdaságfejlesztésre fordítható források elköltésének rendje. Egyszerűbb lesz és kevesebb bürokráciával jár majd a rendelkezésre álló támogatások lehívása, amelynek hatvan százalékát a gazdasághoz fogják rendelni.

A kormányfő beszédében kitért az áprilisi választásokra is, amely szavai szerint jelentős esemény, a "demokrácia ünnepe" lesz, amelyen részt lehet venni és meg lehet hozni azt a döntést, amely eldönti a közös jövőt. Az elmúlt négy év nem volt könnyű, pénzügyi válság és gazdasági összeomlás szélén egyensúlyozott Magyarország, segélyalapú gazdaságban éltek az emberek egy munkaalapú gazdaság helyett - sorolta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Magyarország viszont most jobban teljesít, mint korábban.

Úgy érzem, a magyarok hinni kezdtek abban, hogy van értelme dolgozni, van értelme vállalkozni, fejleszteni és beruházni, mert előbb-utóbb a munka meghozza a várt sikert - jelentette ki. A miniszterelnök ugyanakkor nemzetgazdasági jelentőségűnek nevezte, hogy a kis- és középvállalkozások hogyan fognak dönteni az előttük álló választáson.

A vállalkozóknak igenis van szavuk, van jelentőségük, nem mindegy, mit mondanak, hová teszik a voksukat, nem mindegy, saját példájukkal mit erősítenek - tette hozzá. "Azt kívánom a környékbeli településeknek, a megyének, az országnak, hogy a kkv-k mindig álljanak ki Magyarország mellett és válasszanak Magyarországhoz méltó nemzeti kormányt" - zárta szavait a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében avatták fel a kacsa és liba feldolgozással foglalkozó Tranzit Food Kft. mintegy 600 millió forintból felépített továbbfeldolgozó üzemét szombaton Nyírgelsén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.


A műtrágya-kereskedelemmel, zöldség- és gyümölcstermeléssel, feldolgozással, valamint mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó Tranzit Csoporthoz tartozó családi vállalkozás, a Tranzit Food Kft. a beruházást részben saját erőből, illetve 240 millió forint értékű pályázat útján, munkahelyteremtő támogatás segítségével finanszírozta. Az új nyírgelsei üzem egyműszakos termelés esetén összesen 400, kétműszakos termelés esetén 600 embernek ad munkát.

Szabó Miklós, a cégcsoport alapító tulajdonosa az eseményen elmondta, a magyar húsipar évente 1,5 millió tonna élőárut dolgoz fel, amiből 700 ezer tonna a baromfi részaránya. Az 1990-ben alapított cégcsoport fő profilja a vízi szárnyas feldolgozása, de tulajdonában van 42 állattartó telep, 100 ezer tonna kapacitású takarmánykeverő, törzstenyészet, keltető és vágóhíd is. A végtermékeket teljes egészében exportra szállítják, a fő piacok Németország, Ausztria, Oroszország, Japán, Kanada, az Egyesült Királyság és Szlovákia.

Húslúd esetében piacvezető szerepet tölt be a vállalkozás az európai piacon, de meghatározó részaránya van a pecsenyekacsa-termelésben is - ismertette Szabó Miklós.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében kiemelte, a cégcsoport közel ezer embernek ad munkát és fejlesztésekben gondolkozik. Kiemelt adófizetővel van dolgunk, akik rendesen és pontosan befizetik az adót, évente 1 milliárd 250 millió forinttal járul hozzá a környék és az ország gazdálkodásához - fogalmazott a kormányfő.

A Tranzit Csoport 2013-ban 30 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, ezen belül a Tranzit Food Kft. 15 milliárdos árbevételt realizált. A cégcsoport az elmúlt három évben mintegy 5 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, amelyből a nyírgelsei vágóüzem területén összesen 1,4 milliárdos beruházás valósult meg.

A nyírgelsei vágóüzemben további 1,2 milliárd forintos beruházás előkészítése van folyamatban, amely az elkövetkező két évben valósul meg és 30 százalékkal növeli az üzem kibocsátását. A cégcsoport ezen kívül egy nagyobb állattartó telep és új keltető üzem megépítését tervezi a következő két évben, mintegy 3 milliárd forintos beruházási értékkel.

 

 

miniszterelnök liba Nyírgelse Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tranzit Food Kft. Orbán Viktor kormányfő állatjóléti támogatás középválallkozás kacsa kkv kisvállalkozás