Világgazdaság

Rekordra növelte profitját a Berkshire Hathaway

A világon a nagyságra kilencedik tőzsdén jegyzett vállalat, az amerikai Berkshire Hathaway holdingtársaság 19,5 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett a hét végén tavalyról, 33,2 százalékkal többet a 2012-es 14,8 milliárdnál.

A 83 éves főrészvényes, elnök-vezérigazgató Warren Buffett nevével fémjelzett társaságnak gyakorlatilag a világon mindenben van többségi vagy kisebbségi részesedése a biztosítástól a szállításig, a közművektől az energiatermelésen át a feldolgozóiparig, a pénzügyi és más szolgáltatásoktól a kiskereskedelemig.

A bevétel 12,1 százalékkal 182,2 milliárd dollárra nőtt 162,5 milliárdról. A társaság könyv szerinti értéke részvényenként kis híján 135 ezer dollár volt az év végén, 18,2 százalékkal több az egy évvel azelőtti 114,2 ezer dollárnál.

A részvényeseknek írott levelében Buffett úgy vélte, az előretörést az amerikai gazdaságba vetett bizalomnak köszönhetik, amely igazolta is a bizalmat a tavalyi GDP-növekedéssel. Mindazonáltal a hozadék második éve elmaradt az S&P 500-as amerikai tőzsdemutató teljesítményétől: a mutató tavaly 32,4 százalékkal emelkedett.

Warren Buffett 1964-ben vásárolta be magát a massachusettsi Berkshire Hathaway textilgyárba, amelyet hamarosan holdingcéggé alakított. A szerinte egyedül üdvözítő mértéktartó, nem spekulatív, gazdasági eredményeket megcélzó befektetési politika nagyobb dicsőségére fogadást tett, hogy cége mindig jobban fog teljesíteni, mint az S&P 500-as. Ezt az ígéretét 1965 óta majdnem minden évben teljesítette is, így a Berkshire Hathaway az elmúlt ötven év alatt évi átlagban 19,7 százalékkal növelte értékét összesen 693,5 ezer százalékos nyereséget hozva részvényeseinek, miközben az S&P 500-as, évente átlagosan 9,9 százalékkal növekedvén, 9841-szeres nyereséget termelt az eltelt ötven év alatt.

Az utóbbi két évben a Berkshire Hathaway főleg azért maradt el becsületbeli céljától, mert az amerikai jegybankrendszer (Fed) pénznyomdájából - a mennyiségi enyhítésből - származó pénz pótlólagos keresletet teremtett az értékpapírpiacokon.

Levelében Buffett mégis arra figyelmeztetett mindenkit, akinek befektetni támadna kedve, hogy óvakodják a piaci pletykáktól és előrejelzésektől, csak a saját tudására hagyatkozzék, csak olyan ügyben döntsön, amit ért is, tartózkodjék az árfolyamnyereségre való spekulációtól - mint írta, "a pályát kell nézni, és nem az eredményjelző táblát" -, és ne higgyen senkinek, aki gyors profitot ígér.

GDP Berkshire Hathaway holdingtársaság Fed részvényesek Warren Buffett