Világgazdaság

Bepereli egy tankönyvkiadó a Kliket

Kártérítési pert indít a legnagyobb hazai tankönyvkiadó, miután a köznevelésért felelős államtitkár levelében arra szólította fel az állami iskolákat, hogy a Klik által összeállított javasolt listából válasszanak tankönyveket a jövő évre - írja az atv.hu.

Jogellenesen korlátozta a tankönyvválasztás szabadságát az államtitkárság, amikor a tankönyvellátásról szóló törvényben foglaltakkal szemben csak a listán szereplő kiadványok megrendelésére ad lehetőséget – magyarázta a portálnak a Mozaik Kiadó ügyvédje. Magyar Gábor szerint nemcsak a tankönyvkiadók, de a szülők és a családok érdekeit is sérti ez a korlátozás, hiszen nem az ár alapján döntöttek a javasolt listába vételről, így nem biztosított, hogy a legolcsóbb könyvek kerülnek a tanulókhoz szeptemberben. Hoffmann pedig a „tankönyvellátás színvonalának és hatékonyságának emelése” mellett azzal érvel a javasolt könyvek listája mellett, hogy azok lényegesen kevesebbe kerülnek majd. A tankönyvkiadóknak ez milliárdos nagyságrendű veszteség, de a tanárok sem járnak jól.

„Világosan látszik, hogy a szándék a piac megszüntetése. Az iskolák nem tudnak lépni, hiszen függelmi viszonyban vannak, olyan kevés idő áll rendelkezésre, hogy idő sem volna arra, hogy a tanárok és szülők tömegesen és közösen lépjenek fel a rendelkezés ellen” – mondta a Mozaik Kiadó igazgatója.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV tech KLIK Sólyom Airways Ukrajna Oroszország Matolcsy György energetika BKK A KSH jelenti RWE A munka világa kiadóEnergetika mozaik tankönyv biztosítás Barack Obama