Világgazdaság

305 körül stabilizálódott a forint

Tegnap érdemben nem változott a forint árfolyama, ma reggel, minimális gyengülés után 305 körül mozog az EUR/HUF kurzusa. Az árfolyam rövidtávon folytathatja a csökkenést a 302,5-ös 200 napos mozgóátlagig, onnan várhatóan ismét fordul - írja

305 körül stabilizálódott a forint az euróval szemben, a kedvező nemzetközi hangulatban és az enyhülő orosz-ukrán krízis nyomán. A kötvénypiacon némileg tovább tartott a korrekció, a hozamok tegnap már mérsékelt mértékben, de tovább emelkedtek, 4,99%-on kereskednek a 10 éves papírokkal. Az ÁKK ma 60 milliárd forint értékben kínál 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket. Élénk keresletre lehet számítani, a hozamszint viszont várhatóan már nem csökken tovább, jelenleg is az alapkamat alatt, 2,4%-on kereskednek a negyedéves lejáratú papírokkal.

Nemzetközi helyzetkép:

Kedvező hangulatban telt a kereskedés a nemzetközi piacokon, egyre több jel utal arra, hogy az EKB belép a kötvénypiacra egy eszközvásárlási programmal. Yves Mersch, kormányzótanács tag szerint jelentősen megnőtt a valószínűsége annak, hogy már a június 5-i ülésen lépjen ezügyben az EKB, mivel az szerinte is túl hosszú ideig alacsony. Hozzátette ugyanakkor, hogy deflációs kockázatok egyelőre nincsenek. Szerintünk elképzelhető, hogy első körben csak újabb kamatvágásról határoz az EKB, és egy következő alkalommal döntenének a QE-ről. A központi bank például a kamatfolyosó ismételt szimmetrikussá tételével a hitelezési rátát 0,5%-ra csökkenthetné. Jól indult a hét a tengerentúli börzéken. Nem változott tegnap a dollár ára az euróval szemben, az EUR/USD árfolyam mindössze 1,3707-ről 1,3709-re mozdult el. Az amerikai indexek nyitás után elindultak felfelé, és a jó hangulat a nap végéig kitartott (Dow 0,13%, Nasdaq 0,87%, S&P500 0,38%). Nyugat-Európában ugyan eséssel indult a kereskedés, de még a délelőtti órákban irányt váltottak az indexek, és a kereskedés végéig kitartott a jó hangulat (FTSE100 -0,16%, DAX 0,315, CAC40 0,31%). A WTI kőolaj 102,6 dollár volt ma reggel, a tegnapi emelkedés után tovább erősödött 4 heti maximumára. Az emelkedés hátterében az állt, hogy a cushingi készletek szintjében ismét csökkenést vár a piac. A becslések szerint 398,5 millió hordóra esik a készlet nagysága. Vlagyimir Putyin döntése, hogy visszavonja csapatait az ukrán határról, nem hatott érdemben az árfolyamra. Az arany kurzusára negatívan hatott az a jelentés, mely szerint a kínai aranytömb kereslet 18%-kal esett vissza az első negyedévben. Az ETF-ekben tárolt arany mennyisége is 2009 óta a legalacsonyabb szintre esett, ami mutatja, hogy a spekulatív kereslet tovább csökken a nemesfém iránt. A Nikei 0,8%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index pedig 1,4%-ot emelkedett. A főbb amerikai és európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.
 
Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Nem jelent meg piacmozgató makrogazdasági adat tegnap, és a mai nap is igen hírszegény lesz.

A spanyol jegybank közlése szerint február után márciusban is csökkent a bankok rossz hiteleinek állománya. A nem teljesítő állomány 13,38% volt, viszont a bankok hitelállománya 7,6%-kal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Rendkívüli állapotot vezetett be Thaiföldön a hadsereg, miután fél éve tartanak a kormányellenes megmozdulások, és lemondott a kormány is, ugyanakkor a katonaság igyekezett leszögezni, hogy nem történt puccs.

Az MNB legutóbbi közlése szerint a magyar arányos bruttó államadósság 84,6%-ra ugrott április végére, ami lényegesen meghaladja a tavaly év végi 79,2%-os szintet. A nagy emelkedés oka a forintgyengülés és a kormányzati likvid tartalékok jelentős megugrása, ami köszönhető a márciusi dollárkötvény kibocsátásnak, a forintkötvény aukciókon tapasztalt túlkeresletnek és a tavaly decemberre minimálisra apasztott tartalékszintnek. Év végére várakozásunk szerint 81,0%-ra mérséklődhet a bruttó államadósság mutató, ami így is jelentősen meghaladja majd a tavalyi szintet. Ez is részben a forintgyengülésnek köszönhető, részben pedig annak, hogy most decemberben nem várunk a tavalyihoz hasonló hatalmas csökkentést a likvid tartalékokban.

elemzésTech Nemzetközi konfliktusok TV2 európai parlamenti választás Sólyom Airways szerencsejáték Ukrajna Oroszország tőzsde General Motors energetika Wizz Air A munka világa Európai Unió kgfb