Világgazdaság

Dupla forgalom mellett jelentősen emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsdén megduplázódott a forgalom az elmúlt héten, valamennyi papír árfolyama emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt héten 4,14 százalékkal 722,27 ponttal emelkedett, pénteken záráskor 18 156,80 ponton fejezte be a heti kereskedést. A heti forgalom 39,2 milliárd forint volt, az előző heti 17,2 milliárd forint után.

A hétfő volt az egyetlen nap a héten, amikor esett a BUX. Az orosz-ukrán válság miatt lentről indult a kereskedés, de a nap folyamán fokozatosan enyhült az eladói nyomás, és az amerikai piacok nyitását követően a BÉT enyhe mínuszban tudta befejezni a kereskedést.

Kedden felülteljesítő volt a magyar piac az európai tőzsdékhez képest, ami valószínűleg az orosz piac jó teljesítményével volt magyarázható. Az erősödést az OTP vezette, a bankpapír árfolyama a feszült ukrán helyzet ellenére jelentősen emelkedett.

Szerdán a piacokra jótékonyan hatott, hogy az orosz-ukrán válság elmozdult a diplomáciai megoldás irányába. A BUX több mint 300 ponttal emelkedett aznap.

Csütörtökön Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy akár már júniusban monetáris lazítás jöhet, ha a deflációs félelmek megalapozottak. A délutáni órákban ennek hatására emelkedtek a részvényárfolyamok, és a forint is erősödött.

Pénteken a BUX alig 50 ponttal emelkedett, de így is hozzájárult az egész heti kiugró teljesítményhez. A forgalom több mint kétharmadát az OTP adta, az enyhe árfolyamesést profitrealizálással magyarázták a szakértők.

A Mol-részvények ára a héten 395 forinttal, 3,11 százalékkal 13 095 forintra emelkedett. Az OTP ára 244 forinttal, 5,79 százalékkal, 4455 forintra növekedett. A Magyar Telekom árfolyama 9 forinttal, 2,86 százalékkal, 324 forintra nőtt. A Richter-papírok értéke 175 forinttal, 4,62 százalékkal 3960 forintra emelkedett. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 10,91 ponttal, 0,73 százalékkal erősödött, 1504,02 ponton zárta a hetet.

Magyar Telekom ukrán válság EKB OTP bankpapír Európai Központi Bank tőzsde mario draghi BUX Mol bumix BÉT Richter Budapesti Értéktőzsde