Világgazdaság

Idén jöhet a felminősítés

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint akár már a második félévben megtörténhet Magyarország adósbesorolásának felminősítése, miután az ország makrogazdasági előrejelzései folyamatosan javulnak – hangzott el a társaság vezetői által tartott tegnapi háttérbeszélgetésen. A szakemberek szerint hazánk néhány gazdasági mutatója ugyan még nem indokolna teljes mértékben egy felminősítést, de sok más európai országban ez már megtörtént a magyarnál gyengébb adatok mellett is.

Az Equilor az idei évre 2,1 százalékos gazdasági növekedést, 0,8 százalékos inflációt és 2,9 százalékos államháztartási hiányt vár, azonban mindezt akkor, ha a kormány az év során a költségvetést kiigazító intézkedéseket hoz. (A kiigazítás mértéke az Equilor becslései szerint 2-300 milliárdos lehet.) A prognózis alapján az MNB akár már a jövő héten tovább vághatja az alapkamatot, mely az idei évben 2-2,5 százalék között érheti el mélypontját tartósan 300 forint körüli euró árfolyam mellett.

Ami a hazai részvénypiacot illeti, a cég szerint az alapvető alulértékeltséget mutat a régiós piacokkal összehasonlításban: ezzel együtt a tőzsdén az alacsony kamatok miatti tőkeáramlás mellett elsősorban az ország felminősítése hozhat komolyabb pezsgést. Az Equilor a hazai részvénypiacon a blue chip részvények közül egyedül a Mol-ban lát fantáziát, és vételre ajánlják a papírt. A másik három blue chipnél semleges ajánlást tart fenn a cég.

Rogán Antal európai parlamenti választás