Világgazdaság

Vadai megkérdezte: Mely tárcákkal kötött szerződést Orbán Győző?

„Orbán apuka gazdagodása” címmel írásbeli kérdést nyújtott be az összes tárcavezetőhöz Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. A válaszokból kiderült, hogy a minisztériumok és a hozzájuk tartozó szervezetek többsége semmilyen szerződéses jogviszonyban nem volt Orbán Győző cégével, a Dolomit Kőbányászati Kft.-vel. A belügyi és a fejlesztési tárcához tartozó néhány szervezet kötött kisebb értékű kontraktusokat a miniszterelnök édesapjával.

Az emberi erőforrás, az igazságügyi, a földművelésügyi (korábban vidékfejlesztési),  a honvédelmi, a külgazdasági és külügyi, a nemzetgazdasági tárca és a Miniszterelnökség sem álltak szerződésben a Dolomit Kőbányászati Kft.-vel a 2011-14-es időszakban – közölték Vadai Ágnes érdeklődésére a tárcák vezetői, vagy államtitkárai. Az is leírták, hogy minisztériumok irányítása és felügyelete alá tartozók költségvetési szervek, valamint a tulajdonosi joggyakorlása alatt működő gazdasági társaságok sem álltak szerződéses kapcsolatban Orbán Győző cégével.

Pintér Sándor belügyminiszter közölte, hogy a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó intézmények, valamint a vagyonkezelésébe tartozó gazdasági társaságok vonatkozásában a Dolomit Kőbányászati Kft.-vel a 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben szerződéskötés nem történt. Két intézmény eseti megrendelés alapján szerzett be termékeket szerezte a Dolomit Kőbányászati Kft.-től.

A Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet útjavítás céljából zúzott kő vásárlására 2012 májusában 251 847 forint, júniusban 35 319 forint, míg útjavítás, tereprendezés céljából zúzott kő és terméskő beszerzésére 2014  áprilisban 71 120 forint, májusban 71 347 forint, júniusban 8670 forint összeget fordított. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szendrő Hivatásos Tűzoltóparancsnokság által a Szalonna nevű településen lévő Vizi, Kiképző és Gyakorló Bázis aljzat betonozásához (beton, térháló, szállítás költsége) igénybe vett anyag és szolgáltatás értéke 71 ezer 928 forint volt.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is azt írta, hogy tárcájának, illetve a minisztérium portfóliójába tartozó, állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok visszajelzései alapján a társaságok egyikének sem volt szállítói szerződése a Dolomit Kőbányászati Kft.-vel. A cég ugyanakkor évek óta vevője az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-nek. 2011-ben nettó 871 ezer, 2012-ben nettó 1 millió 755 ezer, 2013-ban nettó 1,5 millió, míg 2014 áprilisában nettó 403 500 forintos szerződést kötöttek.

Vadai írásbeli kérdésében kiemelte, hogy „a gazdasági sajtó értesülése szerint az Orbán Győző tulajdonában álló Dolomit Kőbányászati Kft. 2013-ban több, mint 1,9 milliárd forintra növelte bevételét, 300 milliós osztalékot fizetett és az idei évre is növekedést tervez, amelynek megelőlegezett eredményeként е hónap végéig 150 milliós osztalékelőleget is kifizet. Szerinte „fölmerül а kérdés, mi lehet ennek а látványos konjunktúrának а titka".

orbán győző