Világgazdaság

2000 ponton zárt az S&P

Tegnap Putyin és Porosenko éjszakába nyúló találkozója sem hozott áttörő eredményt, ahogy az várható volt. A két elnök egyetértett abban, hogy az ukrajnai vérontást be kell fejezni, azonban az ehhez szükséges lépéseket mindketten a másiktól várják. A piacok meg nem is nagyon foglakoznak most ezzel. Még mindig a jegybank elnök által sugallt laza monetáris politika, ami izgalomban tartja őket - írták az Erste elemzői.

A német 10 éves hozamok tovább estek, s újabb mélypontot látunk 0,93 százalékos hozamnál. Ugyanakkor a DAX gyakorlatilag megérkezett a 9 600 pont környékén levő szinthez. Ez azt jelenti, hogy rövid hezitálás után átszaladt a 200 napos mozgóátlagon. Így a forgatókönyv változott. Vagy szalad tovább (kisebb valószínűség), vagy a 9 600 pont környékéről fordulhat az árfolyam, s ha jól viselkedik, akkor csak a 200 napos mozgóátlagot teszteli vissza, hogy aztán tovább emelkedjen (nagyobb valószínűség). A másik kis valószínűségű eset lenne, ha visszaesne a 200 napos mozgóátlag alá. Egy biztos, hogy az előre mutató P/E értékeltség a 10 éves átlag környékén tartózkodik, miközben a hosszú hozamok minden idők legalacsonyabb értékén állnak. Vagyis a DAX olcsónak tekinthető.


Moderált, további emelkedésre számítunk a BUX esetében, miközben a DAX fordulatot mutathat a nap folyamán.

Nemzetközi hírek
USA

- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúli börzéken, az S&P500 a lélektanilag is fontos 2.000 pont felett is járt, bár zárásra kissé visszazuhant az árfolyam (Dow 0,18%, Nasdaq 0,3%, S&P500 0,1%).
- A 20 legnagyobb amerikai nagyvárosban 8,1%-os volt a lakásárak emelkedése az S&P Case-Shiller szerint, az adat kissé elmarad a várakozásoktól (8,3%).
- A tartós cikkek rendelésállománya 22,6%-kal ugrott meg júliusban, ami lényegesen meghaladja a 8%- os piaci várakozást. Főként a repülőgépek iránti erős keresletnek köszönhető a kiemelkedő adat.
- A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe 2007 októbere óta nem látott csúcsra 92,4 pontra kapaszkodott augusztusban. Ez pedig lényegesen jobb az elemzők által várt 89 pontnál.
- Alacsony cukortartalmú üdítőt vezet be a mexikói piacra a Coca-Cola. A Coca-Cola Life nevű üdítőt már bemutatták Argentínában és Chilében, most pedig a közép-amerikai országban debütálhat az üdítő. Mexikó a Coca-Cola második legnagyobb piaca, ezért a részben sztíviával édesített ital bevezetése fontos lépés a társaság számára.
- A Best Buy tegnap publikálta negyedéves számait. Az árbevétel 4%-kal 8,9 milliárd dollárra esett vissza, amely kissé alulmúlja az elemzői várakozásokat. A tisztított profit 42 cent lett, ami jobb a 31 centes várakozásnál. Az üzletek forgalma tovább esett (-2%), viszont az internetes áruházakban növekedett a forgalom.
- Nem megerősített forrásokból származó információ szerint az Apple az eddig legnagyobb iPad készüléket tervezi a piacra dobni, amelynek mérete 12,9 coll lehet.
- Ma nem érkezik fontos makroadat a tengerentúlon.

Európa
- Megirígyelte az amerikai csúcsdöntéseket az európai indexek és nemes egyszerűséggel átmasíroztak a 200 napos mozgóátlagokon. A FTSE 100 index 0,70%-ot, a DAX index 0,82%-ot, míg a CAC 40 index 1,18%-ot tudott emelkedni tegnap.
- Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin tegnap esti találkozóján vágni lehetett a feszültséget. Az ukrán államfő szerint még az október 26-ra kiírt parlamenti választások előtt jóvahagyják az EU-val kötött társulási szerződést – ebben Moszkva nem olyan biztos. Továbbá a jelenlegi helyzet megoldását abban látják a kelet-ukrajnai határ ellenőrzésének szigorítása mellett, hogy lefegyverezik a szeparatistákat. Putyin szerint a konfliktus rendezését erővel nem lehet megoldani.
- Francois Hollande nem tétlenkedett, máris kinevezte az új kormány vezetőit. A várakozásoknak megfelelően Manuel Valls miniszterelnök és Michel Sapin pénzügyminiszter maradt a posztján, miközben a gazdasági miniszter posztján eddig tevékenykedő Arnaud Montebourg helyére Emmanuel Macron, a Rothschild család befektetési bankárja kerül.
- Az euró zónás országok esetében egyre több helyen láthatunk negatív hozamot a rövid oldali kötvénylejáratokban. Immáron a finn, a holland, a belga, az osztrák és a német 2 éves is mínuszos hozammal forog. Ebből arra következtethetünk, hogy a piac kezdi beárazni az EKB következő lépését, ami az eszközvásárlási program elindítása lehet.

Olaj, arany
- Továbbra sem tud emelkedni az arany árfolyama a dollár erősödése és a vártnál kedvezőbb makroadatoknak köszönhetően
- az amerikai fogyasztói bizalmi index tegnap 7 éves csúcsra futott.
- A WTI háromnapos csúcsra jutott, az árfolyam egészen 94 dollárig erősödött. A WTI-ra elsősorban a ma megjelenő USA készletadat hathat. A piac 2,5 millió hordó nyersolaj készlet csökkenésre számítanak, ami így 360 millió hordóra csökkenhet. A geopolitikai feszültségek továbbra is a figyelem középpontjában vannak, bár egyelőre nem okoztak jelentős kínálatcsökkenést.

Devizák
- Az EUR/USD keresztben az 1,3200-es szinteknek is búcsút inthetünk, hiszen tegnap az 1,3160-as szintet ostromolta a kurzus. Az európai lassulással kapcsolatos félelmek és geopolitikai nyomás következtében továbbra is a dollár számít menekülő eszköznek.
- Minimális megingást jelentett a további dollárerősödés az EUR/HUF kurzusában. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben a 312,9-313,3-as sávan oldalazott.

Távol-Kelet
- A Nikkei és a Hang Seng index is 0,1%-ot, a Shanghai index viszont némileg többet, 0,3%-ot emelkedett a mai kereskedésben.
- A kínai kormány 16 millió dollár értékben építene infrastruktúrát (töltőállomásokat) az elektromos autókhoz, támogatva az alternatív gépjárművek elterjedését.
- Szeptember harmadikán egynapos sztrájkot tartanak Koreában a pénzügyi szektor dolgozói. Az egynapos munkabeszüntetés célja a magasabb bérek kiharcolása és, hogy a bankok kisebb mértékű leépítéseket hajtsanak végre.
- A Laser Technologyaz Apple beszállítójának árfolyama 5,1%-ot ugrott az új, az eddigieknél sokkal nagyobb iPad-ről szóló hírek hatására.
- Fontosabb makroadat ma nem jelent meg a Távol-Keleten.

Határidős piacok
- A tengerentúli határidős piacok felfelé mutatnak, a nyugat-európai indexek azonban a negatív oldalon állnak.

Vállalati hírek
A MOL közleménye szerint az INA részvényeik eladhatóak függetlenül a hágai választóbíróság döntésétől. Korábban a horvát állam képviselői szerint a szóban folyó jogi ügy miatt a MOL nem adhatja el a papírjait. A hír pozitív, bár nem változtat lényegében az ügyön, ugyanis nem valószínű, hogy a MOL el tudja bárkinek is adni részvényeit a közeljövőben.

A Lufthansa és a pilótákat tömörítő szakszervezete holnap folytatja az egyeztetéseket, aminek hatására enyhülhet a sztrájk fenyegetettség. A hír minimális mértékben pozitív, de jelentős hatást nem várunk tőle.
 

A BMW 1,75 milliárd euró értékben bocsát ki kötvényeket. Ebből 1 milliárd euró értékben 4 éves kötvényeket 0,64%-os hozam mellett és 750 millió euró értékben 8 éves kötvényeket 1,3%-os hozam mellett. A kibocsátást a BNP, a Commerzbank és a JPMorgan folytatja le. A finanszírozás kimondottan olcsónak látszik, ami pozitív hír. A bejelentés azért is fontos, mert bár már a hónap végén járunk ez volt az első euróban kibocsátott, befektetési kategóriába sorolt kötvénykibocsátás a hónapban.
A Siemens Japánban, Koreában és Tajvanon lát növekedési lehetőségeket, ugyanis ezekben az országokban jelentős mértékben növekedhet a szélkerekek, azon belül is a tengerre telepített, úgynevezett offshore szélkerekek száma.
A Deutsche Bank és a Bak of China megallapodása szerint Frankfurton keresztül klíring és elszámolási megbízásokat is fel lehet venni jüanban. A bejelentés hatására tovább mélyülhet a Németország és Kína közötti pénzügyi kapcsolat. A németek 80 milliárd jüan értékű kvotát biztosítanak a távol-keleti országnak.
Egyes híresztelések szerint a Telefonica SA megemelné a Vivendi SA brazíl egységéért korábban felajánlott 6,7 milliárd eurós összegét. A Vivendi augusztus 28-i elnökségi ülése előtt beérkezhet az új, 8 milliárd eurós ajánlat. Nem árt igyekeznie a Telefonicanak, mivel a Telecom Italia igazgatótanácsa is harcba szállhat a brazil leányért. Az olaszok ajánlata 7 milliárd euró mellett 15%-os részesedés felajánlása lenne a Telecom Italiaban.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzetközi konfliktusok kutatás tech makroadatok BKV Vállalati jelentések Szociális kiadások Tőzsdei elemzések forintárfolyam Külföldi lapvélemények Csányi Sándor autóipar Hitelek: lakás oktatás autó A KSH jelenti Reklám és Média makromutatók fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac Demszky Gábor A munka világa Magyar Telekom Nyrt. Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok ingatlanpiac MÁV Egészségügy - Gyógyítás