Világgazdaság

Egyeztetés Berlinben: ellenőrizhető reformokat várnak Franciaországtól

Az Európai Unió gerincét alkotó német-francia együttműködésre nagy próba vár hétfőn, amikor az új francia miniszterelnök, Manuel Valls Berlinben találkozik Angela Merkel német kancellárral - írta vasárnap a Reuters hírügynökség.

Megkísérlik összeegyeztetni a látszólag összeférhetetlen koncepciókat: a francia kormányzat támogatni akarja a gazdasági növekedést a költségvetési egyensúly rovására, és megértést vár a német vezetéstől költségvetési ígéretei sorozatos megsértése iránt, miközben a német kormány költségvetési szigort és reformokat sürget.

A találkozó hátterében az euróövezet nehezen küzd a válság következményeivel, amelyektől a lakosság szegényebb lett, a megnőtt, a fenyegető defláció korlátozza a profitot is, és az emberek kiszolgáltatottabbak a szélsőséges politikai irányzatoknak - írta a hírügynökség.

A német-francia megbeszélés eredményei tanulságosak lesznek különösen azoknak a tagországoknak, amelyek nemzetközi mentőprogramokra szorultak, cserébe a bérből-fizetésből élők jövedelmének korlátozásáért, a szociális támogatások leépítéséért és a gazdaságot szorongató hitelszűkéért.

"Nem érdekünk megszégyeníteni Franciaországot, de szeretnénk kapni tőlük valamit, lehetőleg valódi, ellenőrizhető szerkezeti reformokat. Az a probléma, hogyan találjunk kompromisszumot, amely politikailag elfogadható mindkét ország számára" - mondta a Reutersnek egy neve elhallgatását kérő német tisztségviselő.

Németországban a múlt évtizedben bérmérsékletet és a kemény munkaügyi reformokat vezettek be, amelyek a szociális segélyrendszert is szűkítették. Így a költségvetés jobban bírta a válság csapásait. Franciaország azonban nem mozdult, és a mostanában ismertté vált, a németeknél sokkal enyhébb reformtervek - egyebek közt a kereskedelmi nyitvatartás és vele a munkaidő rugalmasítására, vagy a vállalati kötelezettségek enyhítésére a dolgozói képviselet és a juttatások terén - máris a szakszervezetek ellenállásába ütköznek.

Franciaországnak tavalyra kellett volna az EU-beli deficitcél, a 3 százaléka alá szorítania államháztartási hiányát, de haladékot kapott az EU-tól 2015-ig. Most a francia kormány álláspontja az, hogy 2017-ig nem fogja elérni a célt. Ha a franciák még két év haladékot kapnak, az meghökkentené a szigorra kényszerített gyengébb ezróövezeti tagokat, a spanyolokat, a portugálokat, az íreket, a görögöket. Kettős mércéről beszélnének, és alkalmasint megpróbálnák követni a francia példát. Ez - ha rosszra fordulnak a dolgok - többletterhet róhat az euróövezeti mentőprogramokat eddig is a legnagyobb arányban hitelező Németországra. Más oldalról viszont a francia érvelés sem alaptalan: a reformszándék Párizsban is megvan, de nélkül nem lehet haladni - mondták elemzők a Reutersnek.

Más elemzők hozzáteszik: talán lehetőséget kínál a kiegyezésre az Európai Központi Bank (EKB) filozófiája. Augusztus végén, a jegybankelnökök éves tanácskozásán az amerikai Wyoming állambeli Jackson Hole-ban az EKB elnöke, Mario Draghi a gazdasági növekedés alapja, a belső kereslet élénkítése érdekében egyszerre egyensúlyos és növekedésbarát költségvetési politikát sürgetett az euróövezeti kormányoktól: adócsökkentést ott, ahol fontos, és kiadáscsökkentést ott, ahol nem fontos a kereslet növelése szempontjából. Azt mondta, a jelenlegi, szinte inflációmentes időkben károsabb lehet, ha a döntéshozók "túl keveset" tesznek a munkanélküliség ellen, mint ha "túl sokat" tesznek, és azzal esetleg növelik "a bér- és árnyomást" is.

gazdasági növekedés Németország ígéret munkanélküliség Reuters kancellár EKB jackson hole EKB elnöke költségvetési egynesúly spanyol görög Európai Központi Bank defláció francia miniszterelnök portugál Wyoming mario draghi szélsőséges politikai irányzatok Berlin Franciaország Manuel Valls Európai Unió Párizs euróövezet Angela Merkel ír nemzetközi mentőprogram