Világgazdaság

Hat helyen szerezhetnek nemzetiségek mandátumot a kompenzációs lsitáról

A 169, tízezer lakosúnál nagyobb településen az egyéni választókerületekben induló nemzetiségi jelöltek automatikusan nemzetiségi kompenzációs listára kerülhetnek és arról kedvezményesen szerezhetnek mandátumot a képviselő-testületekben. Hat településen van esély október 12-én arra, hogy nemzetiségi kompenzációs listáról szerezzen jelölt mandátumot.

 Azokon a tízezer lakos feletti településeken, ahol nemzetiségi szervezet egyéni választókerületi jelöltet állított, a jelöltek nemzetiségenként külön-külön automatikusan felkerülnek egy úgynevezett nemzetiségi kompenzációs listára, annak érdekében, hogy az ezekre a jelöltekre leadott, de egyéni választókerületi mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok is hasznosulhassanak.

A nemzetiségi kompenzációs listának ahhoz, hogy versenybe szálljon a kompenzációs listás mandátumért, nem kell elérnie a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát.

Mivel ezt a listát nem egy nemzetiségi szervezet állítja, hanem a törvény rendelkezésénél fogva jön létre, az azon szereplő jelöltek sorrendje is a jogszabály alapján alakul ki, azon az első helyen az a nemzetiségi jelölt áll, aki a legtöbb egyéni választókerületi szavazatot szerezte meg a településen az adott nemzetiség jelöltjei közül.

Az októberi önkormányzati voksolásra hat helyen állított nemzetiségi szervezet egyéni választókerületi jelöltet, így nemzetiségi kompenzációs listáról történő mandátumszerzésre van lehetőség a főváros IX. kerületében, Bicskén, Székesfehérváron, Hajdúsámsonban, Szolnokon és Nyírbátorban.

Szolnok nemzetiségek nemzetiségi szervezet Bicske tízezer lakos feletti település kompenzációs lista Hajdúsámson Székesfehérvár Nyírbátor önkormányzati választás