Világgazdaság

Ismét jól vizsgázott az atomerőmű

A Paksi Atomerőmű működése megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztonsági elvárásainak a most zárult, átfogó biztonsági ellenőrzés megállapításai alapján. Ezen belül az ügynökség talált példaértékű, de fejlesztendő gyakorlatot is. A jövő héten újabb ellenőrzés indul

„A Paksi Atomerőmű jelenleg is magas biztonsági szinten működik” – jelentette be Pakson Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) biztonsági főigazgató-helyettese abból az alkalomból, hogy lezárult a lezárult a létesítmény 18 napig tartó, átfogó biztonsági felülvizsgálata. A munkát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) munkacsoportja végezte. Bár az előzetesen kapott információk alapján a vizsgálat semmi olyan nem tárt fel, amely alapján kétely merülhet fel a megbízható működéssel kapcsolatban, Hullán Szabolcs hangsúlyozta, hogy mivel veszélyes üzemről van szó, ahol a biztonság kiemelt fontosságú, a nemzetközi felülvizsgáló csoport észrevételeit nagyon alaposan kell tanulmányozni, a javaslatait pedig megfogadni.

A tájékoztatón a vizsgálatot végző csoport vezetője, Pierre Gest elmondta, hogy kizárólag a NAÜ biztonsági előírásainak betartását vizsgálták. Nem volt feladatuk például a létesítmény hatósági, vagy tervezési szempontból történő ellenőrzése, és nem hasonlították össze az erőművet más atomerőművekkel sem. Viszont beazonosították az úgynevezett jó gyakorlatokat, vagyis azokat, amelyeket meglátásuk szerint Pakson jobban csinálnak, mint máshol, és amelyeknek a tapasztalatait ezért meg lehetne osztani más atomerőművekkel is. Értelemszerűen azt is meghatározták, hogy min kell, és lehet még Pakson javítani.

Pierre Gest a konkrétumok között említette, hogy sugárzásmonitorozás például kifejezetten kiemelkedő szinten folyik az atomerőműben, ahogyan a szeizmikus ellenőrző rendszer működtetése is. Viszont javítható még vegyipari mintavétel módja, és lehetne fejleszteni az üzemeltetés nemzetközi vegyipari tapasztalatainak átvételén is. Bár a Paksi Atomerőmű második generációs modell, eddigi üzemideje alatt már annyi, részben a biztonságos működéshez kötődő fejlesztést hajtottak rajta végre, hogy bízvást nevezhető 2+ generációsnak is az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója szerint. Nagy Sándor az Energetikai Szakkollégium szerda esti rendezvényén kifejtette, hogy az említett beruházásoknak köszönhetően például a zónaolvadás (a reaktortartály olvadása) valószínűsége az eddigi, százezer évenkénti egy alkalomról egymillió évenkénti egy alkalomra csökkent. Egyúttal két nagyságrenddel lett kisebb annak a valószínűsége, hogy egy esetleges baleset alkalmával radioaktív sugárzó anyag kerüljön ki a környezetbe. Mellesleg nem csak az új blokkoknak lesz olvadékcsapdájuk, a meglévőknél is van eszköz az olvadék visszatartására, csak más rendszerű. Vészhelyzetben a szellőzőn keresztül bóros vízzel árasztják el a kérdéses területet.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az atomerőműben eddig már több mint 20 hasonló vizsgálat történt. Kovács Antal, az erőműtársaság kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy a jövő héten újabb vizsgálat indul, hiszen az ellenőrzés az egész élettartam alatt folyik.

Több a követelmény

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója szerdán elmondta, hogy a hivatal egyedül a fukusimai atomerőmű 2011-es sérülése miatt 50 új biztonsági követelményt támasztott a paksi létesítménnyel szemben, és módosult az erőműre vonatkozó szabályozás több pontja is. Ezek egyikeként az OAH munkájában az engedélyezés terhére nőtt az ellenőrzés súlya. Az atomerőművek szabályozási környezetét ötévente kell felülvizsgálni, magukat a létesítményeket 10 évente. Az új blokkoknak mintegy 2500 biztonsági követelménynek kell megfelelniük.


Airbus NAV Közgép FHB NyRt. Domokos László tech Horváth András Lázár János Ukrajna trafiktörvény energetika mario draghi Jobbik-ügyek Botrányok a politikában Európai Unió EADS vida ildikó kgfb Budapest Bank