Világgazdaság

Ötvenezer új munkahelyről beszélt az Uber-vezér

SZOLGÁLTATÁS Négyszázezerrel kevesebb autó az európai nagyvárosok útjain és 50 ezer új munkahely – akár már az idén ilyen hatással lehet, ha megvalósul a kontinens városai és az Uber közötti szorosabb együttműködés. Travis Kalanick, a cég vezérigazgatója egy müncheni konferencián beszélt többek között az európai terveikről, amelyek meglátása szerint nem csak a vállalatra, de a kontinens gazdaságára is rendkívül pozitív hatással lehetnek. A világ legismertebb, ugyanakkor számos kritikát kapó, mobilalkalmazásra épülő taxiszolgáltatása az idén a jelek szerint komolyabb terjeszkedésre készül Európában, azonban több országban, illetve nagyvárosban jogi úton akadályozzák a megoldás térhódítását. A Uber számos támadást kap amiatt, hogy a hagyományos taxi-szolgáltatásokhoz képest kevésbé biztonságos, illetve adózási szempontból is több kérdést vet fel a kezdeményezés.

Travis Kalanick müncheni előadásában hangsúlyozta, hogy a megoldás tömeges elterjedése környezeti és gazdasági szempontból is több előnnyel járna. Így például egy év alatt 400 ezerrel csökkenhetne az európai városokban közlekedő autók száma, ha megfelelő mennyiségű sofőr csatlakozik a rendszerhez. Emellett akár 50 ezer új munkahely is létrejöhet a szolgáltatás hatására egy év alatt. A cégvezető közlése szerint San Francisco-ban 7500, New Yorkban pedig 13750 új állást generált a Uber megjelenése.

Ehhez természetesen az kell, hogy a szolgáltatást egyáltalán beengedjék a legfontosabb városokba, nem véletlen, hogy a cégvezető igyekezett olyan szempontokat felvonultatni előadásában, amelyek meggyőzhetik a helyi döntéshozókat is. Az egyértelmű, hogy a társaság számára a legnagyobb kihívást a jogi korlátok jelentik, hiszen a megoldás a felhasználók körében népszerű, emellett forrásokkal is jól állnak, a múlt év végén például újabb 1,2 milliárd dolláros tőkebefektetést kaptak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek