Világgazdaság

Szabadesésre váltott tavaly év végén az ukrán gazdaság

Közel háromszorosára gyorsult az ukrán GDP zuhanása 2014 negyedik negyedévében: év/év alapon 15,2 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék az előző negyedévi 5,3 százalékos csökkenés után (negyedéves összevetésben 3,8 százalékkal csökkent). Az ukrán gazdaság mutatott már rosszabb teljesítményt is – 2009 első negyedévében 19,6 százalékos mínuszról számolt be a statisztikai hivatal –, a mostanit viszont nem a globális válság hatása, hanem az ország háborús helyzete magyarázza. A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok az ipar fontos központjait ellenőrzik (a kiesett termelésről még becslést se közöltek), a belső kereslet meredeken visszaesett. Utóbbit tükrözte a hétfőn közzétett külkereskedelmi mérleg is, amely szerint az ukrán deficit tavaly 468,3 millió dollárra esett vissza a 2013-as 13,5 milliárdról, az összeomlása, a hrivnya drasztikus leértékelődése miatt.

Nyugatról csak az ígért segítség töredéke érkezett meg Ukrajnába, miközben elvárták, hogy Kijev rendben törlessze az adósságát és Oroszországgal is rendezze a gázszámlát - emlékeztetett a CNBC által idézett kommentárjában Timothy Ash, a Standard Bank vezető feltörekvő piaci elemzője (aki többször járt az országban az elmúlt egy évben). A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten jelentette be, hogy újraindítja a tavaly áprilisban meghirdetett hitelprogramját; az akkor megítélt 17 milliárd dollárból csak 4,6 milliárdot kapott meg Ukrajna. Most az IMF egy 17,5 milliárdos programot terjeszt az igazgatótanács elé, ezt egészítik ki a szakértői szintű megállapodás szerint egyéb nemzetközi hitelezők négy év alatt 40 milliárd dollárra.

Az egésznek azonban csak akkor van értelme, ha sikerül betartani az elvben szombat éjfélkor hatályba lépett tűzszüneti egyezményt. A nehézfegyverek kivonását tegnap kellett volna megkezdeni, de napközben még heves harcok voltak a szakadárok által maguknak követelt Debalceve város körül.

Szél Bernadett