Világgazdaság

Bizottsági módosító a banki elszámolási szabályok pontosítása érdekében

A banki elszámolás során tapasztalt visszaélések elleni fellépéshez szükséges törvények módosításáról szóló javaslathoz kapcsolódó bizottsági módosító indítványt fogadott el keddi ülésén az Országgyűlés gazdasági bizottsága; a javaslat tovább pontosítja a banki elszámolási szabályokat.

A bizottság 10 igen szavazattal,  egy tartózkodás mellett fogadta el a részletes vitát lezáró módosítót. A törvényjavaslat szerint ha a pénzügyi intézmény nem köteles közvetlenül megküldeni az elszámolást az egyes adósok, kezesek, vagy zálogkötelezettek részére, úgy ők kérhetik, hogy a bank tájékoztatásul küldje meg nekik az elszámolás másolatát.

Az erre vonatkozó szabályokat javasolja módosítani a bizottság: rögzítenék, hogy ki az, aki a másolatra jogosultak közül vitathatja az elszámolást, illetve hogy meddig lehet kérni a másolat kiadását. Egyértelművé tennék, hogy a másolat kiadásának ténye és időpontja nem módosítja a panasz benyújtásának határidejét.

Az eredeti javaslat szerint módosulna a megakasztott végrehajtási eljárások folytatásának lehetséges időpontja, a bizottsági módosító szerint a családi csődvédelem várható szabályozására tekintettel ezt a rendelkezést a jelzálogjoggal biztosított kölcsönszerződésekre indokolt szűkíteni.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek