Világgazdaság

A vártnál jobb negyedéves számokat hozott a Cisco

IPAR Ha minimális mértékben is, de felülmúlta az előzetes elemzői várakozásokat a Cisco az április végén zárult harmadik üzleti negyedévében. A társaság 12,14 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi forgalmat és 70 millió dollárral a Wall Street elemzőinek prognózisát. A hálózati eszközöket és megoldásokat gyártó cég nyeresége még nagyobb mértékben nőtt, a 2,4 milliárd dolláros profit 11,7 százalékos bővülést jelentett 2014 hasonló időszakához képest. A főbb piacok közül az amerikai kontinensen 2 százalékkal tudta növelni forgalmát a vállalat és hasonló mértékű volt a fejlődés Európában is. Üzleti éve utolsó három hónapjára 1 és 3 százalék közötti bevétel bővülést prognosztizált a Cisco éves összevetésben.

Bár a társaság főként routereiről és hálózati kapcsolóiról ismert, a szerver piac egyik leggyorsabban fejlődő szereplőjének számít, emellett pedig egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szoftverfejlesztésre, az informatikai biztonságra, illetve a dolgok internetére (IoT – internet of things). Az elmúlt években ennek megfelelően számottevő változások voltak a vállalatnál, ami érintette a létszámot is. Április végén 70,1 ezer munkatársa volt a Cisco-nak, míg egy évvel korábban 73,8 ezer. A csökkenés hátterében egy, az átszervezéshez kapcsolódó 6000 fős leépítés áll, amelyet részben ellensúlyozott néhány üzletágnál a létszámbővítés.

A változások pedig folytatódnak a társaságnál, a céget ugyanis 20 éve vezető John Chambers távozik a vezérigazgatója pozícióból, helyét pedig Chuck Robbins, az eddigi értékesítési igazgató veszi át júliustól. Amikor John Chambers 1995-ben átvette a Cisco irányítását a vállalatnál négyezren dolgoztak, a bevétel még pedig még nem lépte át a kétmilliárd dollárt, a mostani üzleti évben pedig várhatóan 49 milliárd dollár körül alakul majd. A menedzser az elnöki pozíciót megtartja, és így támogatja majd utódja munkáját.

kutatás OTP K&H Bank Zrt. Elemzői vélemények oktatás A KSH jelenti Reklám és Média Google Inc. mezőgazdaság Élelmiszerpiac Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok biztosítás ingatlanpiac Adórendszer Magyarországon