Világgazdaság

"Úgy tűnik, behódolást várnak tőlünk" - Athén ellenáll az EU-nak

Görög politikusok hétvégi nyilatkozatai szerint Görögország a jelenlegi formában nem lesz hajlandó elfogadni az adósságfinanszírozás folytatása fejében tett uniós reformjavaslatokat. 
 
Az Európai Bizottság a múlt héten egy ötoldalas, egyebek között az áfa emelése mellett a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjaknak a csökkentését is magában foglaló javaslattervet nyújtott be Görögországnak.

"Ez egy agresszív húzás volt a kormány terrorizálására" - jelentette ki Janisz Varifakisz pénzügyminiszter a Proto Thema napilapnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy "csakhogy a mostani görög kormányt nem lehet terrorizálni". Az uniós javaslat szerinte a "sértés határait súrolja". Közölte, hogy az országnak reformokra, adósságának átalakítására és beruházásokra van szüksége. "Semmit nem fogunk aláírni, ami ezt a három dolgot együtt nem tartalmazza" - szögezte le.

"Nem igazán látok lehetőséget a hitelezőkkel való megállapodásra... úgy tűnik behódolást várnak tőlünk" - mondta Panajótisz Lafazanisz energiaügyi miniszter, a kabinet leginkább euroszkeptikusnak tartott tagja a To Vima lapnak adott interjúban. "Meg akarják törni társadalmunkat és meg akarják alázni a kormányt" - fogalmazott.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök még pénteken az athéni parlamentben "abszurdnak" nevezte az uniós javaslatokat és kijelentette, hogy Athén semmiféle olyan megoldást nem lesz hajlandó elfogadni, ami terjed ki az ország adósságának az átalakítására.

A görög ANA hírügynökség értesülése szerint Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szombaton telefonon tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel. A három vezető megállapodott abban, hogy az EU és a latin-amerikai országok brüsszeli csúcstalálkozón szerdán folytatják az egyeztetést egy kompromisszumos megoldásról. 

Jean-Claude Juncker brüsszeli bizottsági elnök viszont hírügynökségi értesülések szerint nem fogadta a görög miniszterelnök szombati telefonhívását, mivel "még nem kapta meg Görögország hivatalos válaszát az uniós javaslatokra".

Az Európai Bizottság elnöke a G7 csúcstalálkozó előtt a bajorországi Garmisch-Partenkirchen üdülőhelyen tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a görög miniszterelnök "eltorzította" az uniós javaslatot, amikor abszurdnak nevezte azt a görög parlamentben. Hangsúlyozta, hogy barátjának tekinti ugyan Alekszisz Cipraszt, de "be kellene tartani alapvető szabályokat ahhoz, hogy ez így is maradjon".

Jean-Claude Juncker megerősítette, hogy továbbra sem tartja elképzelhetőnek Görögország távozását euróövezetből az adósságtörlesztési válság miatt. Hangsúlyozta viszont, hogy ebből még nem következik, hogy Európa valami "nyulat rántana elő a kalapból" a válság megoldására anélkül, hogy a görögök a további finanszírozás fejében teljesítenék a hitelezők gazdasági reformköveteléseit.
 
A Welt am Sonntag című vasárnapi lap ma megjelent számában Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke drámai következményekről beszélt  arra az esetre vonatkozóan, ha Görögország elutasítja a felé nyújtott segítő kezet.

Jean-Claude Juncker Alekszisz Ciprasz görög adósság reformjavaslat EU martin schulz Janisz Varifakisz