Világgazdaság

Megélénkült a panelpiac is

Több budapesti kerületben 15 százalékkal emelkedett egy év alatt a panellakások ára. Szakemberek szerint ez az ütem hosszú távon nem tartható, de 5 százalék körüli szinten állandósulhat. A vidéki piac is megélénkült, igaz, a szórás nagy: Miskolcon 96, Debrecenben 175 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Ha vesznek is fel hitelt, minél kevésbé szeretnének eladósodni. Elkezdik az életüket „kicsiben”, és majd később költöznek nagyobb, frekventáltabb környéken fekvő lakásba. A babakocsi és a nagybevásárlás miatt fontos, hogy legyen lift, és a régi bérházakban ez korántsem mindenhol adott. Szeretnének külön nappalit, hálót, gyerekszobát, és a ház közvetlen közelében parkolni – sorolják az ingatlanértékesítők a potenciális panelvásárlók érveit. Sokan közülük Budapestre költöző fiatalok, párok gyerekkel vagy nem sokkal gyerekvállalás előtt, vagy idejük zömét a munkahelyükön töltő, karrierjük elején járó egyedülállók, akik nem számíthatnak jelentős anyagi segítségre szüleiktől az egzisztenciateremtéshez.

Csaknem félmillió hirdetés közül országosan 12 ezer eladó panelt kínálnak a tulajdonosok az Ingatlan.com weboldal adatbázisa szerint. Budapesten 6400-an, Debrecenben hatszáznál valamivel többen, Szegeden csaknem négyszázan, Kecskeméten 120-an szeretnének vevőt találni ingatlanukra. Szakemberek szerint egyes területeken a panellakások már kelendőbbek, és áruk is nagyobb ütemben nő, mint például a frekventált budapesti kerületek téglalakásaié, amelyek az elmúlt hónapokban akár napok alatt elkeltek.

Az Otthon Centrum (OC) idei első félévre vonatkozó statisztikái szerint míg a Belvárosban 10-15 százalékkal, addig a III., IV., IX., XVIII. és XXIII. kerület egyes részein több mint 15 százalékkal emelkedett a panelek ára 2014-hez képest.

„Ennek egyik oka, hogy a válság miatt az ilyen típusú ingatlanok ára drasztikusabb mértékben csökkent, így bőven van hova növekedni. A másik fontos faktor, hogy sokan szállnak be most a lakáspiacra befektetőként, azaz keresnek helyet annak a pénznek, amit már nem éri meg bankban, állampapírban tartani. A panelpiacon pedig alacsonyabb a belépési korlát, mint a téglalakások esetében. Ebben a szegmensben 10, vidéken akár 5-6 millió forint is elegendő lehet a vásárláshoz” – mondta lapunknak Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője.

A tapasztalatok szerint egyébként a panelek 10-15 százalékos ingatlanpiaci súlya az elmúlt évek visszaesése ellenére sem változott, és várhatóan hosszú távon sem fog. Ingatlanpiaci alaptézis az is, hogy a panelek mindig olcsóbbak lesznek, mint a téglalakások, és az ilyen építési típusú ingatlanra szavaz majd az, aki a lehető legnagyobb alapterületet szeretné kapni a pénzéért.

Mindazonáltal az árak ilyen mértékű emelkedése biztosan nem lesz tartós, az Déry Attila becslése szerint harmadára – azaz 5 százalék körülire – csökkenhet a következő években.

„Immár vidéken is drágulnak a panelek, de ennek ütemét és végét egyelőre nehéz lenne megjósolni. Mindenesetre tér bőven van, hiszen a reálárak még mindig jóval a válság előtti szinten találhatók” – hívta fel a figyelmet Rutai Gábor, a Duna House (DH) elemzési vezetője is. A forgási sebességből látszik, hogy valamivel lassabb a vidéki piac, de a korábbiakhoz képest így is rendkívüli mértékű a javulás. Budapesten a XIV., III., XV. és XI. kerületek lakótelepei számítanak a legnépszerűbbnek.

„Sok múlik majd a banki gyakorlaton, de a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) mindenképp tovább élénkítheti majd a keresletet – várhatóan minden szegmensben –, hiszen feltehetőleg lesznek olyan pénzintézetek, amelyek beszámítják a támogatást a minimális 20 százalékos önerőbe, így szinte minimális saját tőkével lehet majd hitelre vásárolni” – tette hozzá Rutai Gábor.

A Duna House idei statisztikái szerint egyébként nagy a szórás a panelpiacon: míg Békéscsabán a négyzetméter-átlagár 115 ezer forint, és csaknem 8 hónapba telik eladni egy panelt, addig a főváros XV. kerületében egy négyzetméter 210 ezer forint, az értékesítési idő pedig 55 nap. A forgalmasabb területek közül leggyorsabban – 28 nap alatt – a zuglói panelek kelnek el, négyzetméterenként negyedmillió forintnál is drágábban. Miskolcon 96, Pécsett 130, Debrecenben átlagosan 175 ezer forintot kell lakásvásárlásra szánnia annak, aki panelben gondolkodik.

Rekordközelben

Folytatódik az hónapok óta tartó felfutása – ezt támasztja alá legalábbis a Duna House tegnap közzétett becslése a júniusi adásvételek számáról. E szerint csaknem 12 200 ingatlan cserélt gazdát, ami 40 százalékkal múlja felül az egy évvel ezelőtti eredményt, és közel 70 százalékkal magasabb, mint a válságot követő leggyengébb hónap, 2013 júniusa. Tavaly ugyanekkor 8700 ingatlan cserélt gazdát.

Míg a tavalyi év első fél évében összesen 45 700 tranzakció zajlott a piacon, idén 68 300, azaz a növekedés csaknem 50 százalék. Az eddigi eredmények alapján év végére a piac, számolva a hatásaival is, megközelítheti a 150 ezres szintet – olvasható a DH elemzésében.

Míg a tavalyi év első fél évében összesen 45 700 tranzakció zajlott a piacon, idén 68 300, azaz a növekedés csaknem 50 százalék. Az eddigi eredmények alapján év végére a piac, számolva a CSOK hatásaival is, megközelítheti a 150 ezres szintet – olvasható a DH elemzésében. -->

Autók építészetUtazás Pályázati forródrót kutatás turizmus Környezetvédelem - Globalizáció Nyugdíjkérdés Magyarországon Orbán Viktor Oroszország autóipar Bűnügyek oktatás energetika görög adósság A KSH jelenti repülés panelpiac Uber ingatlan hitel IMF-megállapodás Botrányok a politikában Európai Unió Egyesült Államok EU aloldal Fidesz-ügyek