Világgazdaság

Megdőlt a rekord a magyar légtérben

2015 júliusában a HungaroControl légiforgalmi irányítói összesen 100 856 légijárművet irányítottak, ezzel túlszárnyaltak majdnem minden eddig mért rekordot. Új forgalmi csúcsok születtek az átrepülő forgalomban, míg a budapesti érkező és induló járatok száma is elérte a legmagasabb értéket 2011 novembere óta. Július 26-án pedig egy nap alatt rekord mennyiségű, összesen 3644 repülőgépet kezeltek az irányítók a magyar irányítóközpontból.

A szezonális hatásokon túl is növekvő forgalmat elsősorban a 2014-es ukrán események hatására átrendeződött légi útvonalak, a több mint egy éve zökkenőmentesen biztosított koszovói távszolgáltatás, továbbá a repülőgépek számára a teljes magyar légtérre vonatkozó korlátozások nélküli, szabad légtérhasználat (HUFRA) eredményezte.

Folytatódott a korábbi hónapokban tapasztalt forgalomemelkedés a budapesti központból távszolgáltatással irányított Koszovó feletti magaslégtérben is. A KFOR-szektoron 2015 júliusában 9599 légijármű repült át, ami 27,48 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló hónapjához képest, és a legmagasabb havi érték volt az öt átvezető útvonal újranyitása óta. Július 4-én pedig minden eddiginél több, 392 járat haladt át ott egyetlen nap alatt.

Tállai András Pályázati forródrót OTP turizmus tech makroadatok görög adósság A KSH jelenti makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság Deviza- és árupiac