Kismértékben csökkent augusztusban a befektetési alapok vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint. Az alapokban a múlt hónap végén 5643 milliárd forintot kezeltek. A konstrukciókba összesen csaknem 16 milliárd forintnyi friss pénz áramlott a hónapban, a részvénypiacok esése azonban lenullázta a vagyongyarapodás hatását.

A pénzpiaci alapok vagyona 2,5 százalékkal növekedett, köszönhetően egy 32,2 milliárdos értékesítési többletnek. Ezzel megfordult egy lassan egy éve tartó trend, amelynek során az alacsony kockázatú alapok vagyona folyamatosan csökkent. A múlt hónap végén 1374 milliárd forint volt ebben az egyébként legnagyobb alapkategóriában. A kötvényalapok továbbra is szenvednek a tőkekivonástól. Augusztusban 20,5 milliárd forintnyi pénzt vettek ki belőlük, ennek zömét a hazai kötvényalapokból.

A vegyes alapok ezzel szemben 5,4 milliárd forintnyi friss pénzt szereztek augusztusban is, annak ellenére is, hogy a befektetők a múlt hónapban már csalódottak lehettek az eredményeik láttán. A konstrukciók ugyanis több mint 10 milliárd forintot buktak a tőzsdék esésén, ami nagyjából 1,3 százalékos árfolyamcsökkenést jelent egyetlen hónap alatt.

Mindez eltörpül a részvényalapok veszteségéhez képest. Ezek a konstrukciók is vonzottak 1,5 milliárd forintnyi új megtakarítást, az árfolyamveszteség azonban megközelítette a 15 milliárd forintot. Egy átlagos részvényalap több mint 5 százalékot esett a múlt hónapban. A tőkevédett alapokból ezúttal 1,6 milliárdnyi tőke távozott, amit körülbelül háromszor ekkora árfolyamveszteség is kísért, így a konstrukciók vagyona 481 milliárd forintra csökkent. Az abszolút hozamú alapokból viszonylag sok, 13,7 milliárd forintnyi pénzt vontak ki augusztusban, pedig ezek a konstrukciók a nehéz piaci helyzetben is jól vizsgáztak, csaknem 3,5 milliárd forintnyi hozamot termeltek.