Világgazdaság

Design Hét: otthon a középpontban

Egy újszerű székcsalád, egy LED lámpatest, egy üvegburkolat is egy kézszkenner is formatervezési díjat kapott – derült ki a Design Hét megnyitóján. A 12. alkalommal megrendezett program pénteken indul.

Az otthont állítja a központba az idei Design Hét Budapest, amely szeptember 25-e és október 4-e között több száz programmal várja a közönséget – hangzott el az idéen 12. alkalommal megrendezett program beharangozó sajtótájékoztatóján. A Design Hét csütörtökön este az Iparművészeti Múzeumban megnyíló Home Sweet Home című kiállítással veszi kezdetét, de a kiállítótér helyet ad a Magyar Formatervezési Díjhoz és a Design Management Díjhoz kapcsolódó tárlatnak, valamint az idei spanyol díszvendégség programjai sorában kiemelkedő szerepet játszó Kollektív képzelet – Ibero-amerikai Designbiennále (BID14) című utazó kiállításnak is.

A rendezvény 12 éves története alatt még soha nem volt ennyire termékeny és „piacérett” a bemutató választéka – emelte ki a sajtótájékoztatón Bendzsel Miklós, a a Magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke, utalva ezzel a formatervezési díjpályázatra beérkezett több mint 300 nevezésre, valamint a Design Management Díjra érkezett csaknem 100 jelölésre.

A Design Management Díjat idén a Hello Wood Kft. kapta. Az alkotócsoport, amely többek között a Sziget Fesztiválon is kiállította fából készült installációit, a társadalmi felelősségvállalás nevében alkotótáborokat, workshopokat is tart – hangzott el az indoklásban. A Hello Wood mellett négyen kaptak elismerő oklevelet: a badacsonyi Laposa Birtok Kft., a tokaji Borecet Kft., a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a rekonstrukciója után arculatát és működését is újrapozicionáló Zeneakadémia.

A Formaterverzési Díjat a Kerékgyártó András által tervezett Biela kül- és beltéri székcsalád, Ramon Nieto London LED Lantern kültéri lámpatestje, a Flying Object Design Stúdió által kreált, a kézen található baktériumat detektáló Hand-in-Scan berendezés, az S''39 Hybrid Design Manufacture üvegburkolata, illetve a vizuális kommunikáció kategóriában A grill művészete című könyv kapta.

A Design Hét programjai a modern Spanyolországot, a modern spanyol elmék kreativitását, innovativitását is bemutatják - fogalmazott a spanyol díszvendégségről José Ángel López Jorrín, Spanyolország budapesti nagykövete. A számos program, vetítés, kiállítás és előadás közül kiemelte az Iparművészeti Múzeumban berendezett Tapas című tárlatot, amely számos humoros, látványos, ötletes tárggyal illusztrálja étel és design összefonódását. A nagykövet fontosnak nevezte a Kollektív képzelet című bemutatót is, amely mintegy 60 alkotás és 80 tabló segítségével ad betekintést a spanyol és dél-amerikai művészek a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi tudatosság jegyében alkotott munkáiba.

A spanyol bemutatók, a Home Sweet Home, valamint a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj nyerteseinek munkáit bemutató kiállítások egyaránt november 15-ig lesznek látogathatók az Iparművészeti Múzeumban.

A Design Héten a Magyar Szellemi Tulajdon Hivatal Hipavilon Klub néven rendez olyan fórumokat, amelyeken gyakorlati tanácsokat kínálnak termékfejlesztéshez, szellemi jogvédelemhez, forrásbevonáshoz és piacra lépéshez. Szeptember 29-én az Alkoss és profitálj! konferencia a Széphárom Közösségi Térben várnak vállakozásokat. Másnap a Katti Zoób Divatházban egy sikertörténeten keresztül mutatják be az innováció és a piaci érvényesülés módszereit. Október elsején ingyenes szellemitulajdon-védelmi fogadóórát tartanak a belvárosi Auguszt Cukrászdában. Itt szakemberektől kérhetnek tanácsot az érdeklődő cégek.

design designhét formatervezés