Világgazdaság

New Yorkban tárgyal Szijjártó Péter

Az Adria és a Baltikum közötti közép-európai térség észak-déli infrastrukturális fejlesztéséről és a migráció globális kezeléséről tárgyalt kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter elmondta, hogy a 12 országból álló, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök kezdeményezésére létrejött adriai-balti-fekete-tengeri összefogás első ülésének résztvevői úgy döntöttek, fenntartják az együttműködésnek ezt a formáját és következő találkozójukat 2016-ban Zágrábban fogják megtartani.

"Célként azt határoztuk meg, hogy a térség hiányzó, észak-déli irányú infrastruktúráját az energia, a közlekedés és a digitális világ területén kiépítsük, az uniós forrásokért való közös fellépéssel és tárgyalással" - mondta.

Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott Jeffrey Feltmannel, az ENSZ főtitkár-helyettesével, Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államtitkárságának államközi kapcsolatokért felelős titkárával és Peter Boehm kanadai külügyminiszter-helyettessel, alapvetően a bevándorlás kérdéséről.

"Arról próbáltam meggyőzni kollégáimat, hogy ez egy globális kérdés, és hogyha ilyen, akkor globális választ kell rá adni. Ebben egyetértés volt mindhárom tárgyalópartneremmel" - nyilatkozta a miniszter.

"Szerintem most a legfontosabb az, hogy a nemzetközi közösség elfogadja: Európa nem viselheti egyedül a terheket, mert nem Európa hozta kizárólag azokat a nemzetközi politikai döntéseket, amelyek nyomán destabilizálódott egy jelentős régió, hanem mindenki, aki részt vett e döntésekben" - tette hozzá.

A tárgyalópartnerei által kifejezett támogatásra is alapozva, a tárcavezető reményét fejezte ki, hogy az ENSZ szerdai migrációs konferenciáján lesz támogatottsága annak a magyar javaslatnak, amely szerint globális megközelítést kell alkalmazni a válság megoldása érdekében.

Simicska Lajos tech makroadatok energetika makromutatók Európai Unió A harmadik Orbán-kormány