Világgazdaság

Jól megy a Zara tulajdonosának

Három éve nem látott mértékben növelte bevételét az egyebek közt a Zara, a Pull & Bear és a Stradivarius brandek fölött rendelkező spanyol Inditex-csoport. A világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi cége 14,7 milliárd eurós forgalmat ért el az októberrel zárult kilenc hónapban, ez 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az adózott eredmény 20 százalékkal 2,02 milliárd euróra emelkedett – derül ki a társaság közleményéből.

Az Inditex elsősorban hazai piacának köszönheti a jó eredményt, nyilván nem függetlenül attól, hogy a spanyol gazdaság kikerült a válságból, az emberek elkezdték pótolni vásárlásaikat. (Az Inditex árbevételének mintegy ötöde származik Spanyolországból.) A fellendülés azért is figyelemre méltó, mert a Fitch Ratings egy nappal korábban adott negatív kilátást az európai kiskereskedelmi szektornak, a törékeny lakossági fogyasztásra, illetve az élesedő versenyre hivatkozva. Jók a cég pozíciói Kínában is, ahol a gazdaság lassulását inkább az olyan luxusmárkák szenvedték meg a Reuters szerint, mint a Burberry, míg a középosztálynak szóló brandek még tartják magukat.

Az Inditexnek segít az is, hogy szemben a divatláncok jó részével, termékei zömét Európában vagy ahhoz közel gyártatja, nem pedig Ázsiában, ahol az erős dollárban kell elszámolni a beszállítókkal. A csoport részvényeinek árfolyama idén eddig 37 százalékkal emelkedett, piaci kapitalizációja meghaladta a 100 milliárd eurót. Alapító-tulajdonosa, Amancio Ortega a Bloomberg számításai szerint világ második leggazdagabb embere 75 milliárd dollár körüli nettó vagyonnal.

Autók BÉT - Napi események logisztika A Monetáris Tanács kamatdöntései raktározás Lakossági energia és üzemanyagárak hivatali visszaélések turizmus Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció tech makroadatok sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések autóipar Bűnügyek energetika görög adósság A KSH jelenti repülés makromutatók Részvénypiacok Útdíj Karácsonyi vásárlás zaraIngatlanpiac Deviza- és árupiac Zöld ügyek MÁV-Start utazás Befektetési lehetőségek menekültek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok áruszállítás infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon korrupció