Világgazdaság

Varga Mihály: tovább gyorsulhat a növekedés

Igazolódott, hogy az első negyedév visszaesése átmeneti volt - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Az év első felében 1,7 százalékos volt a GDP-növekedés, és jó reményeink vannak, hogy a második félévben gyorsabb legyen a bővülés – hangsúlyozta Varga Mihály.

Az első negyedév kicsit várakozáson aluli növekedési száma után igazolódott, hogy a visszaesés átmeneti volt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a GDP-adatról szóló sajtótájékoztatóján. A KSH gyorsbecslése szerint 2,6 százalékkal nőtt a gazdaság a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a gazdasági tárcánál 2 százalék alatti bővülésre számítottak. A Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok 2,1 százalékos GDP-növekedéssel kalkuláltak, vagyis az adat érdemben jobb lett a vártnál. (Az első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal nőtt a )

Az év első felében 1,7 százalékos volt a GDP-növekedés, és jó reményeink vannak, hogy a második félévben gyorsabb legyen a bővülés – hangsúlyozta Varga Mihály. Szinte a gazdaság minden ágazata jól teljesített a mások negyedévben. Az ipar, a szolgáltatói szektor és a mezőgazdaság kedvező teljesítményt hozott, sajnos ez nem mondható el az építőiparról.

A második negyedévben az EU-támogatások még nem érték el azt a szintet, amit a kormány tervezett, vagyis EU-támogatások nélkül is képes a magyar gazdaság egy nagyobb növekedési ütemre – hangsúlyozta Varga Mihály.

Szavai szerint az ipar az első negyedévi visszaesés után „visszaállt a normális kerékvágásba”. Az autóipari modellváltás okozott átmeneti visszaesést az év elején, de a második negyedében kedvezőbb volt az ipar alakulása. Varga szerint a tendencia a következő hónapokban is fennmaradhat, ezt tükrözik a rendelési adatok. A belvíz, a vihar és a fagykárok ellenére jól teljesített a mezőgazdaság, ami segítette a GDP-növekedést is. A szolgáltató szektor növekedése „rendkívül kedvező” volt, ezen belül is jól teljesített a szállítási ágazat – jegyezte meg.

A felhasználási oldalról Varga Mihály azt mondta, hogy a bérnövekedés húzza magával a fogyasztás bővülését. Az első félévben hat százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést láthattunk. Ezt segíti a több munkahely teremtése is. A nettó fellendülése szintén élénkítette a gazdaságot: a külkereskedelmi többlet 5,3 milliárd euró lett az év első felében, ami 1 milliárddal haladta meg a tavalyit.

Varga Mihály a Világgazdaság kérdésére elárulta, hogy a beruházásoknál nem számít jó teljesítményre. „Ha az építőipar gyengébben teljesít, akkor a beruházások se tudják húzni a növekedést” - hangsúlyozta. Szerinte azonban az látható, hogy még a beruházások bővülése nélkül is 2,5-3 százalékos a Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e növelni a kormányzati fogyasztást, kiemelte, hogy a folyamatok alapján nem kell hozzányúlnia a költségvetéshez. Hozzátette: a migráció erősödése miatt a határszakaszok védelmére magasabb összeget fordítanak az eredetileg tervezettnél, de a források elkülönítését már tavasszal megtették.

Varga Mihály szerint az év második felében gyorsulhat a GDP-növekedés, így elérhető a kormány idei 2,5 százalékos terve. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a lakásáfa csökkentése miatt jobban teljesíthet az építőipar, fennmaradhat a gyors béremelkedés, bővülhet a mezőgazdaság, valamint az EU-források lehívása is segíteni fogja a fellendülést.

GDP hadi- és űripar Rogán Antal közbeszerzések makroadatok Elemzői vélemények A KSH jelenti makromutatók mezőgazdaság Uber A munka világa Mol Varga Mihály menekültek Európai Unió Mercedes-Benz