Világgazdaság

Félmilliárd forintot szedett be Józsefváros a szabálytalanul közlekedőktől

Az első fél évben közel annyi közlekedési bírságot szabtak ki a VIII. kerületben, mint tavaly egész évben.

Ötvenezer forintjába kerül egy óvatlan jobbkanyar azoknak az autósnak, akik a VIII. kerületben figyelmen kívül hagyják a József körút és a Baross utca kereszteződésében ezt tiltó táblát. A felelősségrevonás garantált, a szabálysértést ugyanis telepített kamerák rögzítik. A renitensek nem lehetnek kevesen, hisz a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a közterület-felügyelet által az autósokra kiszabott bírságok alapján ez, illetve a Dologház utca–Fiumei út kereszteződés a legkritikusabb. Az autósok által elkövetett szabálysértések közül a legjellemzőbb a kötelező haladási irány megsértése (mint a Baross utcánál), továbbá a behajtási (Dologház utca), a megállási és várakozási tilalom megszegése. Szabálysértés esetén a bírság összege 5-50 ezer forint, egyes esetekben viszont fix bírságot alkalmaznak.

Az első fél évben több mint 455 millió forint bírságot szabott ki a Józsefvárosi Közterület-Felügyelet, megközelítőleg annyit, mint egy évvel azelőtt. Ez természetesen nem azonos a befizetett összeggel, de a beszedés hatékonyságáról nem közölt adatokat az önkormányzat.

A főváros területén 24 közterület-felügyeleti szerv működik, 23 kerületi és egy fővárosi illetékességi körrel. A Városháza által fenntartott területeken – többnyire a BKV-járatok útvonala esik ide – a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) járőrei ügyelnek a rendre, ők is legtöbbször a gépjárművel elkövetett jogsértések miatt intézkedtek. Leggyakrabban a védett, illetve a súlykorlátozás alá eső forgalmi övezetekbe történő engedély nélküli behajtás, valamint szabálytalan parkolás miatt büntettek. A mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyen, kijelölt rakodóhelyen, BKV-megállókban történő várakozás is vörös posztó a szemükben. 

A FÖRI munkatársai az első fél évben 898 szabálytalanul várakozó gépjárművet szállíttattak el az utakról – az elhagyott roncsautókat nem számítva. A lopóautókkal főleg a közösségi közlekedést akadályozó járműveket viszik el. Ezek száma tájékoztatásuk szerint megnőtt, elég a Dohány utcában a trolik útját rendszeresen elzáró autók esetére gondolni.
Míg a Józsefvárosban a Baross utca a legkritikusabb, a fővárosi fenntartású területeknél a Hungária körgyűrűn belüli területen jellemző nagyobb számban a KRESZ megsértése. Igaz, itt több a tiltótábla, és sűrűbben járőröznek a FÖRI munkatársai is.

A józsefvárosi első féléves csaknem félmilliárd forinthoz képest a FÖRI által ellenőrzött utakon elkövetett szabálytalanságok után „csupán” 175 millió forint bírságot róttak ki az első nyolc hónapban. A befolyó összeg nem a közterület-felügyeleteké, az szabálysértési bírság esetén az államháztartást, közigazgatási bírság esetén az önkormányzatot illeti.

A FÖRI szerint nem szerencsés a kiszabott bírságok összege alapján következtetéseket levonni. Összehasonlításként célszerűbb az intézkedési számot tekinteni. Ez pedig nagyjából kiegyenlített volt az elmúlt években – emelte ki a FÖRI. Azt is hozzátették, hogy idén a BKK-tól hozzájuk került át a teherforgalmi behajtás ellenőrzése, amely emelt létszámmal, új technikai eszközökkel történik, egyben új bevételeket is hoz.

közlekedés Budapest Józsefváros autó bírság