Világgazdaság

Óriási változásokat hozhat a mérnök- és informatikushiány

Azoknak, akik most tervezik saját vagy gyermekük pályaválasztását, érdemes az informatikai képzések mellett egyes mérnöki szakmákat is számításba venniük, mert az elkövetkező 5-10 évben ezen a két területen különösen nagy lesz a kereslet az álláskeresők iránt – állítja a  HVG Állásbörze főszervezője.

Ezt alátámasztják az októberi karrierrendezvényen résztvevő vállalatok nyitott pozíciói is. A kiállítók fele, közel száz cég várja a látogatókat mérnöki karrierlehetőséggel az október 5-én és 6-án nyitva tartó eseményen - olvasható közleményükben.

A  HVG Állásbörze főszervezője, Hajdú Csongor meglátása szerint a napi nyolc órás irodai lét, és a helyhez kötött munkavégzés helyett a rugalmasság, a mobil foglalkoztatás egyre jelentősebb szerepet kap majd.

Erre az informatikai iparágban már ma is számtalan gyakorlat létezik, például a programozás helytől, időtől függetlenül is végezhető tevékenység. De nem csak IT területen hasznos a mobilitás. Az okos eszközökkel a munkaidő fogalma máshol is gyökeresen átalakul, pl. otthon is elolvassuk a leveleinket, vagy útközben szervezünk megbeszéléseket. A hangsúly a feladatra és annak elvégzésére tevődik át, aminek megfelelően az sem lesz szokatlan, hogy a Facebookon csetelnek az emberek a munkához kapcsolódó témákról - olvasható közleményükben.

Hajdú Csongor azt látja, hogy jelenleg nem képesek annyi, megfelelő tudással rendelkező IT-s frissdiplomást kibocsátani a hazai egyetemek, amennyit ne bírna felszívni a munkaerőpiac. Sőt melléjük felsorakoznak lassan a mérnökök is. Hajdú Csongor várakozásai szerint a következő szűk egy évtized nagy kérdése az, hogy a magyar felsőoktatásban képesek lesznek-e növelni a diplomás mérnökök, illetve az informatikusok számát úgy, hogy az ne menjen a minőség rovására, a pályakezdők tudása piacképes maradjon. Ha nem, akkor könnyen előfordulhat, hogy ezekben a szakmákban jelentős létszámhiánnyal kell számolni már rövid- és középtávon a vállalatoknak, ami egyik oldalon elmaradó beruházásokat, vagy akár gyárbezárásokat, a másik oldalon pedig csillagászati magasságokba emelkedő fizetéseket eredményezhet.

Deutsche Bank sztrájk Őszi ülésszak hivatali visszaélések turizmus makroadatok BKV mérnök sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Orbán Viktor Coca-Cola Matolcsy György Elemzői vélemények Népszavazás Bűnügyek IT energetika görög adósság A KSH jelenti Reklám és Média informatikusTech makromutatók Dunaferr IT-szakember Élelmiszerpiac utazás GDP-adatok Botrányok a politikában Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás infokommunikáció Adórendszer Magyarországon korrupció
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek