Világgazdaság

A határon túli magyarok kevesebb, mint fele szavazott érvényesen

Összesítették a levélben beérkezett szavazatokat, a 274 ezer választópolgár közül eddig 74 ezren küldtek vissza érvényes iratot. A végső szám még nőhet, de a 40 százalékot aligha éri el.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országos népszavazáson. Az NVI adatai szerint a 274 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 121 ezren leadták szavazatukat, az NVI-hez szombat éjfélig 89 405 érkezett vissza.

Aki elmulasztotta postán feladni, az a levélszavazatát még a voksolás napján is leadhatja az egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban, illetve a külképviseleteken.

Az NVI-hez visszaérkezett 89 405 szavazási irat mindegyikét ellenőrizték vasárnap reggelig, ebből 74 652 irat volt érvényes (83,50 százalék, az összes szavazásra jogosult 27 százaléka, de persze ez a szám még nőni fog, ahogy a további 32 ezer voksot is összeszámolják - ha mindannyian érvényes szavazatot adnak le, akkor 38 százalékos lehet a határon túli részvétel). Az NVI azt vizsgálja: le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Tehát ha valaki szabályosan adja postára a voksát, de érvénytelenül szavaz, az csak este fog kiderülni.

Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat és úgy számlálják meg.

Őszi ülésszak hivatali visszaélések Lázár János Orbán Viktor Népszavazás érvénytelen határon túli magyar Európai Unió korrupció