Világgazdaság

Óriásit kéne hajrázni az érvényességhez - van-e esély az 50 százalékra?

A legnagyobb népszavazási részvételt kéne produkálni az utolsó négy órában ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum. 2003-ban majdnem volt akkora hajrá, mint amekkora most kellene ehhez.

A választók legalább 19,34 százalékát kéne még elvinni az urnákhoz, hogy legalább matematikailag esély legyen arra, hogy érvényes lesz a népszavazás. Délután 3 óráig ugyanis 30,66 százalékos a részvétel. Ez persze nem lehetetlen, de kiemelkedően jó mozgósításra lenne rá szükség. Hogy erre mekkora az esély, ahhoz fogódzkodót adnak a korábbi népszavazások.

2003-ban, amikor az EU-tagságról szavaztak, 3 órakor még csak 27,96 százalékos volt a részvétel, vagyis a mostanitól is elmaradó (igaz, az akkori szabályok szerint nem kellett 50 százalék az érvényességhez). Valószínűleg az igenek lustább pártolói akkor úgy megijedtek az alacsony részvételtől, hogy többen indultak el szavazni késő délután, végül 45,62 százalékos lett a részvétel, vagyis az utolsó négy órában 17,66 százalék voksolt.

2004-ben keveseket érdekelt a népszavazás: 15 óráig még csak 24,73 százalék ment el. Nagy mozgósítás nem sikerült ezután sem, 37,49 százalék lett a vége, azaz 12,76 százalék voksolt 3 és 7 óra közt.

Legutóbb, 2008-ban 35,71 százalékon állt a részvétel 3-kor - ez a népszavazás azért is különösen fontos összehasonlítási alap, mert akkor 50,49 százalék lett a vége, épp sikerült 50 százalék fölé tornászni a részvételt. Az utolsó négy órában 14,78 százalék szavazott.

Jól láthatjuk, egyetlen olyan alkalom sem volt az elmúlt másfél évtizedben, amikor annyian szavaztak egy referendum utolsó négy órájában, mint ahányan most kellenének az érvényességhez. Ám nincs még vége a napnak: látszik az is, hogy 2003-ban sikerült megközelíteni azt a számot, amire most is szükség volna az érvényességhez. Talán ha a nemet pártolókat, akik bizonytalanok voltak abban, hogy voksoljanak-e, megijeszti az alacsony részvétel, van esély az érvényességi küszöb elérésére.

Ám azt sem szabad elfelejteni: az 50,01 százalék szinte biztos, hogy nem lesz elég. Nem tudni, hogy hányan vannak, akik érvénytelenül fognak szavazni, de annyian valószínűleg igen, hogy minimum 52-53 százalékos részvételi arány kéne ahhoz, hogy az érvényességet pártolók hátradőlhessenek.

A következő részvételi adatra nem kettő, hanem két és fél órát kell várni, fél hatkor fogják közölni. Hagyományosan az, a 15 óra és 17:30 közti időszak az, amikor még egy nagyot ugrik a részvétel - sokkal okosabbak leszünk fél hat után.

szavazás migráció bevándorlás LMP-ügyek érvényességDK-ügyek Népszavazás menekült migráns