Világgazdaság

Piacfelügyeleti eljárás alá vonta az MNB a Safis-EVO Zrt-t

Az MNB piacfelügyeleti eljárást keretében megtiltotta a Safis-EVO Zrt.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy részvényeit nyilvánosan forgalomba hozza – áll az MNB mai közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Safis-EVO Zrt. tevékenységének áttekintésére.

Az eddig beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a Safis-EVO Zrt. startup vállalkozásokba történő befektetési lehetőségről szóló tájékoztatásokat hozott nyilvánosságra. A tájékoztatók szerint a leendő befektetők a Safis Befektető Társaság Bt. üzletrészeivel megegyező (kültagi pozícióban megtestesülő) nyereség részesedési jogot szerezhetnek a Safis-EVO Zrt. által (beltagként) létrehozott Safis Befektető Társaság Bt.-ben.

Az esetlegesen kilépő kültagok számára a Safis-EVO Zrt. 3 év elteltével a nyereség részesedési jog 120 százalékos áron történő visszavásárlását ígéri. Továbbá a Safis Befektető Társaság Bt. megszűnését követően a befektetők a Safis-EVO Zrt. részvényeseivé is válhatnak – áll az MNB közleményében.
A nyereség részesedési jog a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény.

A piacfelügyeleti eljárás így egyrészt annak megállapítására irányul, hogy az érintett tevékenység megvalósít-e a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti engedélyköteles pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. Másrészt a jegybank vizsgálja azt is, hogy a társaság tevékenysége nyomán sérülnek-e a tőkepiacról szóló törvény értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó szabályai.

A Safis-EVO Zrt. nem szerepel az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet jogszerűen nem végezhet. A vállalkozás továbbá nem minősül tőzsdei kibocsátónak sem, így értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára sem jogosult.

Az MNB azonnali fellépésének köszönhetően feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba a társasággal. Ugyanakkor befektető-védelmi okokból a jegybank ma közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Safis-EVO Zrt. engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy értékpapírokat nyilvánosan forgalomba hozzon.

A jegybank a társaság adatait már korábban megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában – tudható meg az MNB közleményéből.

 

piacfelügyeleti eljárás MNB Safis-EVO Zrt jegybank