Világgazdaság

Az eurótól várja a megváltást a görögök többsége

Az eurózónában maradás jelenti a menekülést országuk adósságválságából a görögök 59,6 százaléka szerint. A valutauniót támogatók aránya azonban csökkent a Dianeosis intézet felmérései alapján. Egy hasonló tanulmányban 2015. áprilisában még azt mutatták ki, hogy a görögök 73,9 százaléka remélt enyhülést eurózóna-tagságuktól.

A drachmához való visszatérést 33,1 százalék tartja járható útnak, míg két évvel korábban ők is kevesebben voltak: akkor 20,7 százaléknyi görög gondolta úgy, hogy nemzeti valutájuk visszaállítása jelentheti a kilábalást a gazdasági válságból.

A Kathimerini című napilap által közölt felmérés arra is rámutat, hogy a görögök 62,4 százaléka szeretné az állami szféra csökkenését, 73,2 százalékuk pedig azt várja az athéni kormánytól, hogy jobban ösztönözze a befektetőket, továbbá az exportot.

Ugyanakkor 71,1 százalékuk nem hisz abban, hogy az állam igyekezete ellenére képes felvenni a harcot az adócsalókkal szemben. A válaszadók mindössze 38,9 százaléka véli úgy, hogy az adócsalás jogos és önvédelmi célú válasz a túladóztatásra. A Görögországot hét éve sújtó gazdasági válság a felmérésben részt vevők 62,1 százaléka szerint nem magyarázható külső hatásokkal – az kizárólag az országot irányítók hibás döntéseire vezethető vissza.

A Dianeosis intézet azt is kimutatta, hogy az euroszkepticizmus széles körben terjed a görögöknél: 57,3 százalékuk gondolja úgy, hogy az több nyereségre tett szert országuk tagságával, mint a görög állam. Csak 29,6 százalékuk optimista, és állítja azt, hogy mindez fordítva történt.

görög válság drachmna eurózóna euró