Világgazdaság

Csak Budapesten cégek tízezreinek a létezése van veszélyben

A fővárosban február végén még 26 345 olyan kft. működött, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, több mint 60 ezer kft. viszont már eleget tett tőkeemelési kötelezettségének - közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) törzstőkéje 2017. március 15-től nem lehet kevesebb 3 millió forintnál. Ha a cégek nem tudják biztosítani a tőkeemelés feltételeit, akkor szintén március közepéig kell dönteniük a kft. megszűnéséről vagy átalakulásáról.

Kiemelték: legkésőbb március 15-ig kell a cégeknek felemelniük a törzstőkét és április 14-ig kell a változás bejegyzést kérelmezni az illetékes cégbíróságon. Ha a társaság az átalakulásáról dönt, akkor a kérelmet május 14-ig kell előterjesztenie.

A törzstőke-emelés bejegyeztetéséről szóló kérelmeket ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra, jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton.

Azok ellen a kft.-k ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek majd. Az eljárásban kiszabott bírság összege akár több millió forint is lehet.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek