Világgazdaság

Sokan használják cégtemetőnek Ukrajnát

Az elmúlt évek offshore-botrányait nézve talán nem is meglepő, hogy az offshore-országokhoz köthető cégek a legkockázatosabbak között szerepelnek: ám Ukrajna még ezeket az országokat is megelőzi a felszámolási listákon – derül ki az Opten elemzéséből.

Az offshore cégek által kedvelt célországokénál is nagyobb – 11,64 százalékos – a felszámolási arány az ukrán vállalkozások körében – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató most közzétett elemzéséből. „A hazai vállalkozások megbízhatósága számtalan tényezőn múlik, a tulajdonosi kör címének, országának vizsgálata sok esetben tanulságos eredménnyel szolgálhat – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. – Természetesen nem lehet általánosítani, önmagában az offshore érdekeltség nem jelent törvényszegést. Ennek ellenére a hazai tényadatok azt mutatják, hogy az offshore érdekeltség rendkívül erős kockázati tényező.”

Forrás: AFP

Ukrajna szerepe viszont több szempontból is különleges: közel négyezer kapcsolódó céggel – Németország mögött – a második legnagyobb cégszámmal büszkélkedhet. „A magas cégszámmal és a rendkívül magas felszámolási aránnyal együttesen Ukrajna komoly szürke faktort jelent a hazai cégvilágban” – mondta az Opten szakértője.

Ahogy az offshore cégeknél, úgy az ukrán érdekeltségeknél is ki kell emelni, hogy önmagában az érdekeltség alapján nem lehet általánosítani. Ám Ukrajnával kapcsolatban van még egy rendkívül figyelemreméltó információ: az ukrán cégek jelenlegi átlagéletkora hét év, ami pontosan annyi, mint amennyi 2010-ben is volt. Ez lényegében azt jelenti, hogy az elmúlt hét esztendő alatt az országhoz köthető cégek igen nagy arányban lecserélődtek. Egész biztosan van valódi gazdasági érdek is az Ukrajnához köthető cégek egy részénél, ám az Opten szakértői szerint egyértelmű, hogy sokan még mindig cégtemetőnek használják az ukrán strómanokat. „Úgy tűnik, a jogszabályi szigor növekedése ellenére sem találtak még a hatóságok megoldást erre a kérdésre, és sok vállalkozó a mai napig így menekül a tartozások elől” – áll az elemzésben.

Az üzleti etika szintje és a tőkeerősség egyértelműen magasabb a nyugat-európai érdekeltségek körében, mint az offshore cégek esetében, vagy akár a szomszéd országok vállalkozásait vizsgálva – emelte ki az elemzés. Mind az egymilliárd forintos árbevételt meghaladó cégek száma, mind a felszámolások aránya sokkal kedvezőbb a nyugati partnerek között.

Ukrajna cégfelszámolás offshore