Világgazdaság

Óriási a szakadék a pedagógusok és a diplomások bére között

A tanárok bére 38 százalékkal marad el más diplomások bérétől – közölte tegnap Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke –, ha tehát a kormány november 22-ig, a közoktatás napjáig nem teljesíti a PSZ követeléseit, akkor először tüntetést, de ha az sem elég, a jövő januártól országos sztrájkot hirdetnek. Az akciókról a szakszervezet vasárnapi kongresszusán döntöttek, ahol célként jelölték meg a pedagógusok bérének emelését, valamint a tanárhiány miatti túlmunkák csökkentését.

„A tárgyalások a nyáron rekedtek meg a kormányzattal” – mondta a Világgazdaságnak Szabó Zsuzsa. A legmagasabb szintű fórumot tavaly decemberben a PSZ kezdeményezésére hívták össze, és a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) nyárig négy ülést tartott, az utolsót június 20-án. Akkor szembesültek a PSZ elnöke szerint azzal, hogy jövőre sem emelkednek a pedagógusbérek, ugyanis arra – a korábbi szóbeli ígéretek ellenére – a költségvetési törvénytervezetben semmi nem utalt.

Erre reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt írta a Világgazdaságnak: a PSZ a minisztérium stratégiai partnere, és a tárca nyitott a tárgyalásokra a pedagógusok megbecsülésének javítása érdekében. Hozzátették: az egyeztetések nem a KÖÉT, hanem a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén folytatódnak október közepén. Az Emmi szerint a jövő évi minősítésre 18 ezer tanár jelentkezett, akiknek ezt követően emelkedik majd a bérük.

A PSZ szerint az a legaggasztóbb, hogy a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt megfeleződött. Míg 2017-ben több mint hatezren léptek tanári pályára, a minősítési vizsga után már csak háromezren maradtak.

A szakszervezet legfrissebb, 1600 pedagógus véleményét tartalmazó munkaterhelési gyorsjelentése szerint a heti negyvenórás munkaidőt tavaly átlagosan több mint 28 órával lépték túl a tanárok. Éves szinten 45 órát helyettesítenek ingyen, és hetente 5 órát dolgoznak úgy, hogy az nem jelenik meg sehol, például reggeli ügyeletet vállalnak, vagy felügyelik a gyerekek étkeztetését – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Hangsúlyozta, hogy továbbra is hatalmas a bérfeszültség a versenyszféra és a pedagógusok között. Kiemelte, hogy egy pályakezdő mesterszakos pedagógus 2015 óta napjainkig 2 millió 40 ezer forinttal keresett kevesebbet, mint egy versenyszférában dolgozó diplomás, egy előtt álló mesterpedagógusnak pedig már 4,4 millió forint a hasonlóan számolt bérelmaradása. A pedagógusok több mint 16 százalékának van magántanítványa a felmérés szerint, további 22 százalék pedig másodállást vállal, például a felnőttoktatásban.

sztrájk Szabó Zsuzsa Totyik Tamás Pedagógus Szakszertvezet bérek
Ezek is érdekelhetik