Világgazdaság

Bajban is figyeli a lehetőségeket a MET

A kezdeti sokk után jön a válság továbbgyűrűző hatása, ami főként a vállalatok fizetésképtelenségében mutatkozhat meg – mondta a Világgazdaságnak Lehőcz Balázs Gábor, a MET csoport eszközdivíziójának vezetője.

Hogyan érinti a járvány miatt megcsappant kereslet a MET csoport gáz- és áramértékesítését?

A járvány hatására az egész világon megfigyelhető gazdasági lassulás természetesen az energiafelhasználásban is megmutatkozik. Az elmúlt hónapokban nagyon jelentősen esett az európai gáz- és áramfogyasztás. Ez elsősorban azokat az országokat érintette, amelyek a teljes korlátozás mellett egész iparágakat is lezártak, például Olaszországot vagy Spanyolországot. Magyarországon egyelőre kevésbé drasztikus a csökkenés, de itt is nagy nyomás alatt vannak az energiapiaci szereplők. Az alacsonyabb értékesítési volumenek miatt a kereskedőknek likvidálniuk kell a megmaradó mennyiségeket; ez a jelenlegi, sosem látott alacsony energiaárak mellett súlyos veszteségeket okoz az egész iparágnak. Ha a piaci szereplők túl vannak e kezdeti sokkon, akkor jön a válság továbbgyűrűző hatása, ami főként a vállalatok fizetésképtelenségében mutatkozhat meg. A következő időszakban ezt látjuk a nagy kintlévőségekkel dolgozó kereskedők legfontosabb kockázatának.

Kellett-e lemondania a MET-nek lekötött erőművi kapacitásokat, vagy módosítania gázvásárlási szerződéseket?

Az ügyfelek villamosenergia-ellátásához nem kellett erőművi kapacitást lemondani. A csoport traderei a kereslet és a kínálat eltéréséből eredő pozíciókat folyamatosan, akár napon belül többször is optimalizálják – a jelenlegi piaci likviditás elegendő a pozíciók menedzseléséhez. A napi szintű optimalizálás bevett gyakorlat a MET csoportnál, hiszen a Dunamenti Erőművet is folyamatosan optimalizálva működtetjük. A Dunamenti Erőmű és a MET portfóliójában lévő többi kiserőmű is szinte kivétel nélkül szerepet vállal a rendszerszintű szabályozásban.

A Dunamenti Erőmű mekkora teljesítménnyel termelt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest?

A koronavírus-járvánnyal nincs összefüggésben az adott havi termelés: inkább arra reflektál, hogy az úgynevezett clean spark spread mutató éppen pozitív vagy negatív-e. Az erőmű áprilisban az előzetes tervek szerint működött, azaz áramot termelt, és a rendszerszintű szabályozásban is részt vett. A járvány miatt egyelőre nem változott a termelése, de kollégáink egészségének védelmében számos óvintézkedést bevezettünk, hogy minimalizáljuk a fertőzés terjedését, és biztonságos munkakörnyezetet teremtsünk védőfelszerelések kötelező használatával, fokozott fertőtlenítéssel. A helyzet helyes kezelése és – energiatermelési szempontból – viszonylagos kiszámíthatósága nem jelenti azt, hogy a koronavírus előtti időszak trendje nem változhat meg akár már rövid vagy középtávon. Ez hozhat a tervezettnél gyorsabb átalakulást a megújuló energiatermelés irányába, vagy a pénzügyi, gazdasági nehézségek miatt előidézheti ennek lassulását is egy átalakuló globális gazdasági modellben. A MET-ben úgy látjuk, hogy a koronavírus-járvány okozta közvetlen egészségügyi és gazdasági hatások jól láthatók vagy modellezhetők, de a hosszú távú hatások tekintetében igen nagy a bizonytalanság világszinten, és ez befolyásolhatja a kelet-közép-európai régió energiapiacait is.

Átadja-e a MET a kabai naperőművét a tervezett határidőre?

Igen, a menetrendben nincs csúszás. A generálkivitelező német IBC Solar és a magyarországi alvállalkozók a járvány idején is folyamatosan dolgoznak, és profi módon működnek együtt. A projekt az előzetes tervek szerint halad.

A MET megváltozott működési körülményei hogyan érintik a csoport várható éves eredményét?

A MET csoport is szembesült a koronavírus-járvány hatásaival, és most három dologra összpontosít: a munkatársak egészségének megőrzésére, a likviditásra, valamint a hosszú távú gazdasági hatások elemzésére és kezelésére. A csoportnak három erős divíziója van (európai végfogyasztói értékesítés, trading és nagykereskedelem, eszközkezelés és energiatermelés), és a korábban meghatározott üzleti stratégia a mostani helyzetben is helytállónak bizonyult. Természetesen az adott üzletágak eredményei adott időszakban eltérők lehetnek, de a három lábon állás biztosítja a vállalat stabil pozícióját.

Az új helyzet miatt mely fő pontokon kellett módosítani az idei üzleti tervet?

A csoportszintű üzleti tervet nem kellett módosítani a járvány miatt. Persze, figyelembe véve a veszélyhelyzetet, elvégeztük a megfelelő vizsgálatokat, ahol erre szükség volt. A cég igyekszik elkerülni minden lehetséges kockázatot, és arra készül, hogy ha mégis bekövetkezne egy nem várt negatív hatás, akkor időben és a megfelelő lépésekkel tudjon reagálni.

Elmaradnak-e tervezett fejlesztések, akvizíciók?

A tervezett akvizíciók végrehajtása egyelőre nem szenvedett csorbát, de a MET folyamatosan figyeli a piac változásait, és ha egy akvizíciót túlzottan kockázatosnak ítél, akkor a megfelelő időben a megfelelő döntést hozza. A csoportnak ugyanakkor nemcsak a kockázatok monitorozása a feladata, hanem az is, hogy a helyzetből adódó esetleges lehetőségeket időben észlelje. Azt, hogy továbbra is tartjuk a stratégiai irányt, és optimistán tervezünk a piacon, az is bizonyítja, hogy a járvány idején, áprilisban kötöttünk le jelentős, 1,3 milliárd köbméter földgáz szállítására vonatkozó kapacitást az épülő horvátországi LNG-terminálon. Ez a beruházás mérföldkő a térség energiapiacának fejlődésében, hiszen – az újabb üzleti lehetőség mellett – fontos szerepe lesz a térség ellátásbiztonságának és forrásdiverzifikálásának növelésében is.

Az új helyzetnek van-e a MET számára bármilyen kedvező változása: például várható-e, hogy versenytársai esnek ki a piacról?

Minden válságnak vannak vesztesei és nyertesei; a MET csoport azon dolgozik, hogy a nyertesek közé tartozzon. A gazdasági hatások felmérése még nem ért véget, ezért túlzott optimizmus lenne bármilyen nyertes pozícióról beszélni. A 2008-as gazdasági válságot is azok a vállalatok tudták átvészelni, amelyek a változásokat megfelelően menedzselték, és jól alkalmazkodtak az új helyzethez. A MET az elmúlt években többször is bizonyította már kiváló adaptációs képességét.

A MET szerint mikorra áll vissza a piacon a járvány előtti helyzet?

A világ akkor áll majd vissza a normál kerékvágásba, ha sikerül megtalálni a koronavírus elleni oltást vagy a betegség gyógymódját. Addig vészhelyzetben élünk, amelyet persze kezelünk valamilyen szinten, és a lakosság is megtanul együtt élni a járvánnyal. A világ nem lesz teljes egészében olyan, mint előtte. Mint minden válság után, ezúttal is átrendeződés várható, és ez hatással lesz az energiaszektorra is. Elég az olajárak változására, a rendkívüli volatilitásra gondolni – de hogy ez hosszú távon milyen hatást gyakorol az olajcégekre vagy az egyes szektorokra, a fogyasztói szokásokra, ma még nehéz megjósolni.

Ezek is érdekelhetik