Világgazdaság

Nem kelendők a háziorvosi praxisok

Licitet kellene kiírni a megüresedő körzetekre a jelenlegi mechanikus támogatás helyett az orvosi kamara javaslata szerint, ezzel a rendszer rugalmasabbá is válna.

A támogatási rendszer megváltoztatását és egy praxisalap létrehozását is tartalmazza az az összefoglaló, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége Pintér Sándor belügyminiszter kérésére állított össze a hazai alap- és járóbeteg-szakellátás problémáiról – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a MOK alelnöke. A praxisalap a praxisvásárlási és letelepedési pályázatokra szánt összeget egészítené ki, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kezelné. Az új metódus szerint a nyugdíjba készülő orvost már nem érné vagyonvesztés, mert a praxisát a praxiskezelő olyan áron vásárolná tőle vissza, amely tükrözi annak nagyságát és a benne töltött időt. A praxisra jelentkező nem kapna automatikusan támogatást, hanem licitálnia kellene rá. A licit szükség esetén lehet negatív is, azaz a praxiskezelő fizetne a nála lévő, kevésbé kelendő praxis vállalásáért. Az ily módon rugalmasabbá váló támogatási rendszer révén – megfelelő finanszírozással – konszolidálódhatna a praxispiac, vagyis nőne a körzetek betöltöttsége, az orvos számára pedig biztonságos befektetéssé válna a praxis betöltése.

„Minden praxist el kellene tudni adni, de az alulfinanszírozottság

miatt nem kelendők, a praxispiac nem

működik az eredeti céloknak megfelelően” – mondta Nagy Ákos, aki keszthelyi alapellátó fogorvosként dolgozik. A letelepedési pályázaton nettó 12–20 millió forintos támogatás nyerhető el, a praxisvásárlási pályázatokon

4 millió. A NEAK tavaly és tavalyelőtt praxisjogvásárlási pályázatokon 126 háziorvossal szerződött, és összesen 649 millió forintot fizetett ki nekik. Mivel a fogorvosoknak erre nincs is lehetőségük, a kamara a javaslatban kérte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt, hogy rájuk is terjesszék ki a praxisvásárlási támogatást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett a kamara javaslataival.

A letelepedési pályázatokkal hat évre szóló plusz előfinanszírozást kapnak az alapellátó orvosok a körzetre Nagy Ákos tájékoztatása szerint. Ha egy praxis egy évig üresen áll, érvénybe lép a letelepedési pályázat, a vele megszerzett pénz pedig szabadon felhasználható. E lehetőség azonban a praxisvásárlási támogatással szemben inkább befagyasztja a praxispiacot, hiszen érdemesebb kivárni egy praxis kiürülését – ekkor még 12 millió forint kapható is a NEAK-tól a betöltéséért –, mint fizetni érte. Igaz, ha az orvos hat éven belül kiszáll a praxisból, akkor kamatostól kell visszafizetnie a teljes összeget. Tavaly és tavalyelőtt 70 alapellátásban dolgozó háziorvos és 61 alapellátó fogorvos kötött szerződést a NEAK-kal a letelepedési pályázat keretében – derül ki az alapkezelő által lapunknak küldött adatokból. A fogorvosoknak 1,382 milliárd, a háziorvosoknak pedig 1,424 milliárd forintot fizettek ki az elmúlt két évben, az évi 1,2-1,2 milliárd forintos keret nem merül ki évente.

Mind a két pályázati lehetőség valamilyen szinten belenyúl a praxispiacba. Bár nem kérdés, hogy a letelepedési támogatás is jó szándékot szolgál, de a kamara alelnöke szerint a fiatal fogorvosok inkább a magánellátást választják. 2018-ban ugyanakkor 236 fogorvos kért külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt, míg 2017-ben 225-en, 2016-ban pedig 258-an. Többségük az Egyesült Királyságba ment, minden ötödik pedig Németországba.

Ezek is érdekelhetik