Világgazdaság

Hétszáz dolgozót érint az átszervezés

Technikai átalakítás a mostani a Tesco tájékoztatása szerint, a kereskedelmi szakszervezetek viszont úgy vélik, a hétszáz munkavállaló között biztosan lesznek olyanok, akik nem fogadják el a felkínált pozíciókat.

Csoportos létszámleépítés a tárgya annak a levélnek, amelyet a Tesco-Global Áruházak Zrt. küldött több munkavállalójának. A Világgazdaság úgy tudja, hétszáz embert érint az átalakítás, az áruházlánc az alkalmazottak többségének az átszervezés során állást ajánl fel. A Tesco lapunkkal azt közölte: technikai átalakításról van szó, a megszűnő pozíciókat pedig be kell jelenteni az illetékes hatóságoknak, ezért tájékoztatják hét megye munkaügyi központjait és a kereskedelmi szakszervezeteket. „A minél hatékonyabb, a forgalomhoz és a vásárlói igényekhez rugalmasan alkalmazkodó működés érdekében bizonyos munkakörök összevonása mellett döntöttünk, optimalizáljuk a beosztást, az új pozíciókra váltás lehetőségét pedig a lehető legtöbb munkatársnak felajánlottuk” – reagált a Világgazdaságnak a Tesco. Az új munkakörök kialakításával a cél egy egységes, hosszú távon jól működtethető, rugalmas áruházi csapat kialakítása, mert a kollégák így tudják leginkább segíteni egymást a napi feladatok ellátásában, és így tudják legjobban kiszolgálni a vásárlókat. A Tesco-Global Áruházak Zrt. az alkalmazottaknak írt levélben azt közli: a munkaviszonyt megszüntető felmondásra a levél kézhezvételét követő legalább harminc nap elteltével kerülhet sor, kivéve akkor, ha időközben a munkaviszony megszüntetéséről a felek közösen megegyeznek, vagy az alkalmazott a munkáltatóval a továbbfoglalkoztatásról állapodik meg. „Több áruházban már hosszabb ideje sikeresen alkalmazzuk ezt a gyakorlatot, ez a modell szolgálja leghatékonyabban a munkatársak és a vásárlók érdekeit” – közölték a láncnál. Hozzátették: törvényi kötelezettségük, hogy a cseden, gyeden és gyesen lévő anyukákat is értesítsék, a levél azonban nem minősül felmondásnak, csak egy tájékoztatásnak arról, hogy a pozíció, amelyben korábban dolgoztak, megszűnt, de ez nem jelenti a munkaviszonyuk megszüntetését.

„Egyeztetett velünk a Tesco, mielőtt bejelentette volna a csoportos létszámleépítést” – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a Világgazdaságnak. A Tesco célja az, hogy minél több magyar munkavállalóját megtartsa, ezt pedig már Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondta lapunknak.

A mostani átalakítás egy korábban elindult folyamat része, amit már a vevők is tapasztalhattak. A Tesco szűkítette az áruházaiban kapható termékek körét, és a belső polcokat is átszervezték. De Bubenkó Csaba szerint azt egyelőre nem tudni, hogy a munkavállalók közül hányan fogadják el a számukra felkínált munkát, és hányan nem.

A Tesco a nyár elején jelentette be, hogy kivonul Lengyelországból. Ekkor Matt Simister, a vállalat közép-európai vezérigazgatója azt mondta, a Tesco Polska eladása segíthet abban, hogy Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában tovább növekedjenek. A Trade Magazin 2019-es FMCG-toplistája szerint a Tesco bruttó forgalma az egy évvel korábbi 761-ről 740 milliárd forintra csökkent tavaly, de a 112 hiper-, 35 szupermarkettel és 55 kényelmi bolttal rendelkező lánc ezzel is éllovas maradt.

A felmondás közlésére legalább

30

nap elteltével kerülhet

csak sor

Bubenkó Csaba Tesco-Global Áruházak Zrt Karsai Zoltán
Ezek is érdekelhetik