Az Egyesült Államok és Kína között egyre növekvő feszültség miatt az amerikaiak azt tervezik, hogy akár hat, atomfegyver szállítására képes B–52-es stratégiai bombázót telepít Ausztráliába – írja az ABC ausztrál hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva, aki azt is elárulta, hogy a gépek számára külön létesítményeket állítanak fel északon, az ausztrál légierő Tindal nevű bázisán. 

US-ATTACKS-B52
Fotó: Rebeca M. Luquin / AFP

Anthony Albanese miniszterelnök szerint országa, Ausztrália időről időre más-más módon működik együtt védelmi szövetségesével, az Egyesült Államokkal, amellyel már most is gyakori a katonai kooperáció: több ezer amerikai tengerészgyalogos kiképzéseken és közös gyakorlatokon vesz részt évente az Északi Területen, amit Barack Obama korábbi amerikai elnök idejében kezdtek el. 

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-csien hétfőn figyelmeztetett, hogy az államok közötti védelmi és biztonsági együttműködés nem irányulhat más országok ellen. 

Az amerikai fél gyakorlata növelte a feszültséget a térségben, súlyosan aláássa a regionális békét és stabilitást, és fegyverkezési versenyt indíthat el a térségben

– mondta Csao Li-csien, majd hozzátette: Kína felszólítja az érintett feleket, hagyjanak fel a régi hidegháborús mentalitással és a szűk geopolitikai koncepciókkal, tegyenek többet a regionális béke és stabilitás előmozdításáért, valamint a kölcsönös bizalom erősítéséért. 

Kína képzési központok nyitásával ellensúlyozná az amerikai szankciókat

Az iparágban tapasztalható krónikus tehetséghiányt enyhítenék az intézménnyel.

A nagy hatótávolságú bombázók Ausztráliába telepítése erős üzenet az ellenfeleknek, hogy Washington képes a légi hatalom kiterjesztésére – idézte az amerikai légierőt a jelentés. Tavaly az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália olyan biztonsági megállapodást kötött, amely Ausztráliának nukleáris meghajtású tengeralattjárók telepítésének technológiáját biztosítja, ami szintén felbőszítette Kínát. 

A B–52-esek Ausztráliába telepítése, amelyek harci hatótávolsága mintegy 14 ezer kilométer, figyelmeztetés lesz Peking számára, mivel egyre nagyobb a félelem egy Tajvan elleni támadástól

– mondta az ABC-nek Becca Wasser, a washingtoni székhelyű Centre for a New American Security vezető munkatársa. 

Idén az Egyesült Államok négy B–52-es repülőgépet telepített a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetén található Andersen légi bázisra.

A B–52 – hivatalos nevén Stratofortress – az amerikai légierő interkontinentális nehézbombázója. Neve arra utal, hogy a bombázók közük ez a gép hódította meg először a sztratoszférát. Hatvanhét éve, 1955-ben állt szolgálatba, és a tervek szerint 2000-ig maradt volna hadrendben, de a a védelmi kiadások többszörös megkurtítása miatt a gépek elektronikájának jelentős fejlesztése, ezzel együtt a típus egészen 2045-ig való szolgálatban tartása mellett döntöttek az amerikaiak.