Az Európai Bizottság további 100 millió eurót (41,06 milliárd forint) bocsát az ukrajnai menekülteket befogadó hét uniós tagország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Bulgária, Észtország, Lettország és Litvánia számára – közölte a brüsszeli testület hétfőn.

International Expert Conference on the Reconstruction of Ukraine
Fotó: Christophe Gateau

Az uniós bizottsági közlemény emlékeztetett, az április 9-én határozott arról, hogy 

legfeljebb 400 millió eurós (164,24 milliárd forint) támogatást biztosít az Ukrajnából érkező menekültek támogatására,

az orosz–ukrán háború okozta menekülthullám által leginkább érintett tagállamoknak. Az első, 248 millió eurós (101,84 milliárd forint) részletet májusban juttatták az ukrajnai háború öt frontországa, Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország számára.

A hétfőn megítélt újabb támogatási összeg az érintett tagállamokat abban támogatja, hogy továbbra is segítséget nyújthassanak az ukrajnai menekülteknek, például élelmet és szállítást biztosíthassanak számukra. A közlemény kiemelte: 

mivel a civil szervezetek és a helyi, valamint regionális hatóságok kulcsszerepet játszanak az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségnyújtásban, a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az uniós finanszírozásból az érintett szervezetek és hatóságok is részesüljenek.

Közölték továbbá, hogy az Európai Bizottság a megítélt összeget a menekültek befogadása és megsegítése terén elért eredmények, nem pedig a tényleges költségek alapján fogja felszabadítani.

A fennmaradó 52 millió eurós (21,35 milliárd forint) összegét később, az esetlegesen felvetődő sürgősségi igények kielégítésére fordítják majd,

például szállások kialakítására, pszichológiai segítségnyújtásra az Ukrajnából menekültek számára – tették hozzá.