Önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel Olaf Scholz német kancellár szombaton közzétett videoüzenetében a kancellár az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdákat.

One hundred farmers are holding a vigil in front of the Brandenburg Gate, with approximately 50 to 100 tractors parked directly on Strasse des 17. Juni. Some of the demonstrators are planning to hold out until they reach an agreement with the federal government, despite the crisp -1 degree outside temperature. (Photo by Marten Ronneburg/NurPhoto) (Photo by Marten Ronneburg / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A gazdák azért tiltakoznak, mert a kormány a dízel üzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi 
Fotó: Marten Ronneburg/NurPhoto/AFP

 Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog – figyelmeztetett.

Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagyméretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.

Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek

– érvelt Olaf Scholz. Hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.
A szövetségi kormány a dízel üzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi. 

A tiltakozók nyomására – az eredeti tervtől eltérően – nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánja meghozni az intézkedést.

A feldühödött gazdák nyomást gyakorolnak a Scholz vezette koalíciós kormányra, hogy tovább enyhítse a már módosított terveket.

Az agrárgazdasági kamara szolidaritást vállalt a német gazdákkal, és támogatja őket céljaik megvalósításában – közölte Győrffy Balázs a köztestület elnöke. Rámutatott: az ottani események figyelembevételével érdemes készülni az európai parlamenti választásokra.