A gazdáknál betelt a pohár: bár a német kormány lemondott arról, hogy megszünteti a mezőgazdasági gépjárművek adómentességét, a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményét továbbra is el akarják törölni, hogy több pénz jusson Ukrajna támogatására – közölte Facebook-oldalán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Farmer protests - Münster
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Mint írja, az adóemelés csak a jéghegy csúcsa: a német gazdáknak egyre inkább elegük van a szociáldemokrata-zöld-liberális kormányuk agrárpolitikájából, a sötétzöldek által kiharcolt, a termelést ellehetetlenítő intézkedésekből, a gazdaellenes hangulatkeltésből. A kamara elnöke szerint a német példa is jól mutatja, hogy a baloldal miként áll a gazdálkodókhoz, mint ahogy azt is: az EU agrárpolitikája egy zsákutca. 

Ezért van óriási jelentősége a nyári európai parlamenti választásoknak, hogy olyan képviselőket küldjünk Brüsszelbe, akik kiállnak a gazdálkodók érdekeiért

– tette hozzá Győrffy Balázs.

Mint mondta a kamara szolidaritást vállal a német gazdákkal, és támogatja őket céljaik megvalósításában.

Mint a Világgazdaság is megírta, Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciója a költségvetési válságot úgy próbálja megoldani, hogy megvonja a támogatásokat a „környezetszennyező” iparágaktól, hiába okoznának ezzel még több kárt az ország gazdaságának. A német gazdák azonban, akik a legnagyobb pofont kapták a kormánytól, nem ülnek ölbe tett kézzel, és hetek óta tartó tömegtüntetésekkel tiltakoznak a lépés ellen.

A gazdák hétfőn szinte az egész országban kimutatták nemtetszésüket a kormánynak, és az utcára vonultak érdekeik védelmében. Demonstrációjukhoz sok helyen a szállítmányozók is csatlakoztak. Előfordultak teljes útblokádok.

A tüntetések és sztrájkok tovább súlyosbítják Európa legnagyobb gazdaságának gondjait. Németország gazdasága már tavaly is a legrosszabbul teljesített az eurózónában, a magas energiaárak, a visszaeső globális kereslet és a rekordmagas kamatlábak megtették hatásukat.

Egyébként a gazdatüntetések okozta gond csak a jéghegy csúcsa Prőhle Gergely szerint. A német gazdaság az előrejelzések szerint az év közepéig várhatóan recesszióban ragad, amiben a múlt és a jelen baklövései is számottevő szerepet játszanak. Korábban az infrastruktúra-fejlesztések elmaradása sújtotta, jelenleg a kapkodó széthúzás tartja nyomás alatt a német gazdaságot – mondta a VG-nek az egykori berlini nagykövet.